2023 maj 23
Vilka utmaningar har vi i öppet vatten? Vad skiljer bassängsimning och öppet vatten? Om vi förenklar så är det ändå samma idrott – simning. Kan du simma så har du bra förutsättningar för att även bemästra simning i öppet vatten. Ändå finns det saker som är annorlunda och kan ställa till det. Team Snabbares head coach i simning, Ulf Hausmann, går här igenom det du kan ha nytta av inför öppet-vatten-säsongen.
Sommaren är redan här och några har redan börjat simma i sjö och kanske även i hav. Det är en härlig tid där vi kan simma ute och slå ihop både träning och naturupplevelse. Många har också sina huvudlopp i just öppet vatten. Då gäller det att vänja sig vid det som kommer.
Om vi börjar med tekniken så är den i grunden rätt lika som den i bassäng. Du flyter bättre med våtdräkt och behöver därför inte ha så mycket fokus på bensparken. Frekvensen får gärna bli lite högre - ffa i stökigt vatten. Återföringen får gärna bli lite svängigare och du sträcker dig kanske inte lika mycket fram vid isättningen eftersom dräkten då tar emot.
Den största skillnaden är så klart att du behöver träna in en smidig rytm och en energisnål rörelse för siktning och navigering. Att tajma när du ska upp och kolla, hur högt du ska gå, och hur länge ska du kolla.
Detta är det enskilt viktigaste för att simma effektivt i öppet vatten. Däremot skulle jag vilja påstå att vissa tekniska brister får större konsekvenser i öppet vatten än i bassäng. Korsar du dina armar, vid isättning eller vid undervattensdraget, så ökar risken drastiskt för att du kommer att simma snett.
Roterar du för mycket och vrider du huvudet för mycket kommer du tappa balansen och hållningen vilket också gör att du simmar snett. Dessutom tappar du fart.
Ett sätt att undvika det är att simma lite ”bredare”. Bredare isättning och bredare, mer svängig återföring. Detta ger dig mer stabilitet i vattnet, ffa när det är lite vågigt. Är din återföring för låg finns det även risk för att du fastnar med armarna i vattnet/vågorna. Och då kan det räcka med att det finns några små, små vågor som ställer till det. Det finns inget som passar alla, du behöver hitta din egen stil som fungerar bäst för dig.
Sedan har vi hela utrustningen som är en vetenskap för sig. Vilken dräkt ska jag välja? Den dyraste behöver inte vara den bästa för dig. Dräkten ska passa i vattnet och inte på land. Har du möjlighet att testa så är det mycket bra.
Dräkten ska sitta tight, längden på armar och ben spelar mindre roll, den ska sitta åt - men du ska samtidigt kunna röra axlarna obehindrat. Så smidigheten runt axlarna är avgörande.
Hur ser fördelningen av flytkraften ut? Ju jämnare, desto mer lämpar dräkten sig för mer avancerade simmare. Sjunker du mycket med benen är det en fördel med större flytförmåga i nedre delen av dräkten.
Utöver de områden som jag beskrivit ovan finns det även saker du inte kan påverka själv. Det är t ex vädret, vattentemperaturen, om det är klart eller grumligt vatten, båttrafik, vågor och strömmar. Allt sånt kan vara utmanande, men samtidigt roligt att hantera.
Du är också mer utlämnad till naturens krafter och behöver förhålla dig till dessa villkor, när du simmar i öppet vatten. Det gäller att öva och testa, det finns inga genvägar! Ju mer du övar, desto bättre kan du hantera det.
Simmar du alltid i spegelblankt vatten och sedan ska tävla i höga vågor så kommer det vara en rejäl utmaning. Inte omöjligt men en utmaning med extra påslag som kräver både fysisk och mental energi. Ska du tävla i kallt vatten så är det smart att testa det innan. Du kan inte ändra de yttre förutsättningarna, men du kan förbättra dina egna förutsättningar för att klara av dem. Och då gäller det som med allt: Övning ger färdighet!
När det gäller träningsupplägget i öppet vatten ser jag att de flesta simmar sina ”lugna rundor”. Det är förstås inget fel med det och beror också på vad du har för målsättning. Oftast tappar dock många farten under OW säsongen.
Det saknas ofta lite spets i träningsupplägget på sommaren - kampen mot klockan och starttider. Även sparring med träningskompisar blir svårare i öppet vatten. Har du möjlighet att fortsätta med några bassängpass under sommaren blir det ett bra komplement. I så fall är det bra att fokusera på högre intensitet och även teknik under dessa bassängpass.
Är du sugen att simma med andra träningskompisar så börjar Team Snabbares öppet-vattensäsong på Hellasgården med en gratis kick off den 28 maj kl. 11:00. Därefter kör vi tre dagar i veckan med olika fokusområden som distans, teknik och fart. Vi kanske ses snart på Hellasgården?! Lycka till med din OW simning!
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2024 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify