2023 februari 23
Albert Einstein älskade att segla, men kunde inte simma. Men han var rätt bra att räkna.
Jag funderade här om dagen varför det är så viktigt för de flesta att avsluta eller planera sitt träningspass med jämna antal meter eller kilometer, skriver här Team Snabbares simcoach Ulf Hausmann.
Mycket ofta ser jag hur många rundar av passet genom att lägga till några extra meter så att det blir jämnt. Och så rundar de flesta så klart av uppåt. Har du simmat 2900 m så är det mycket kittlande att simma 100 meter till så att det blir 3000 meter. Varför, undrar jag? För att det ser bra ut på Strava? För att du kan lugna samvetet att du har gett lite extra och gärna vill simma så många meter som möjligt på en vecka eller månad. ”For the stats” helt enkelt. Varför gillar vi att det ska vara jämnt, vad tillför det?
Anledningen att det ska se bra ut för andra på diverse sociala medier är säkert en del av sanningen men jag hoppas att du inte styrs av det för mycket eller helst inte alls. Jag brukar säga att varje pass har ett syfte. Även om du tränar helt på måfå så är det ändå ett syfte – nämligen måfå. Spelar ingen större roll vad det blir, huvudsaken är att passet blir av.
Det finns många syften. Att fokusera på volym, till exempel. Det älskar de flesta långdistansmotionärer. Så mycket som möjligt så blir träningseffekten så bra så möjligt, tror många. Och då är det lockande att runda av uppåt.
Det ligger förvisso något i det att det behövs volym för att bli bättre. Så det är inte helt fel. Kom dock ihåg att det inte enbart är volymen som gör att du utvecklas. Men ett viktigt syfte med träningen är så klart att få till en bra volymträning.
Sedan kan du ju lägga upp dina pass antingen efter en viss tid - t ex en timme - eller en viss distans - t ex att du springer en mil eller simmar 2 000 meter oavsett vad det blir för tid.
Så antingen är det tidsåtgången som är huggen i sten eller så är det distansen. Det är ju lite roligt att variera med detta.
Syftet med att träna en viss tid är oftast att tempot eller distansen är mindre viktig. T ex när du kör lugnt och bygger upp din aeroba kapacitet.
När distansen är satt som riktmärke är det oftast mer kvalitet som är fokus på passet och en viss serie eller intervall är syftet.
Jag minns när jag själv simmade på Playitas med några kompisar. Vi bokade en bana i två timmar varje dag. Fokus var volymträning. Vi ville hinna så mycket som möjligt på två timmar. Det blev lugn distansträning med kort vila och vi hann så långt vi hann, ibland jämnt ibland ojämnt antal meter.
Badvakten var sträng och övervakade noggrant att vi inte drog över tiden. Så fort två timmar hade gått fick vi sluta. Simmade vi 7 900 m så gick det inte att fortsätta och runda av. Tiden var ute. Lite surt på ett sätt, men bra på ett annat sätt att tiden satt ramarna och är det slut så är det slut.
Rent psykologiskt hjälper jämna antal meter eller timmar också till för att motivera sig. För att kunna sätta upp ett mål. Det blir mera överskådligt när du planerar ditt pass eller dina träningsveckor inför ett lopp.
Vad som är jämnt beror så klart på vilken skala man använder. I engelsktalande länder räknar man fortfarande mycket i yards och många bassänger är byggda efter yards. Mycket ojämnt för oss men jämnt för den yarduppvuxne.
Sedan finns det ju exempel där en viss distans har kommit till på ett visst sätt. Ett Marathon är inte jämnt, men all träning byggs vanligtvis upp på att köra jämna intervaller eller pass. Handlar en distans om en viss sträcka från punkt till punkt så blir det oftast ojämnt.
Ironmansimningen är rätt ojämn med sina 3 800 m. Och kolla bara vad en halv Ironman heter – 70.3. Den mäts ju i miles. Kul att de ojämna distanserna överlever. Men ja, jag håller med, för huvudet är det enklare och tydligare att träna med jämna antal meter.
Tillbaka till syftet på dina pass. Är syftet för ett pass att träna en viss intensitet eller en viss färdighet så spelar distans en mycket underordnad roll.
Vissa saker går helt enkelt inte att mäta. Mätningen ger i alla fall ingen relevant indikation på om det var bra eller dåligt, utmanande eller lätt.
Simmar du t ex en hård intervallserie med lång vila (8 x 50 m, med med 1 minuts vila) så är detta mycket hårt träning för att förbättra din anaeroba förmåga. Då är syftet just den serien. Allt annat runt omkring spelar mindre roll.
I sådana fall kan det vara kontraproduktivt att försöka klämma in så många meter som möjligt på ett pass. En viss del av passet är huvudsyftet och det är det som gör att du utvecklas.
Du kan helt enkelt tänka lite som Einstein. Om han tränade är mindre känt, men annars var han rätt bra på siffror, kvantifiering och annat. Han sa: ”Inte allt som räknas går att räkna och inte allt som går att räkna räknas”.
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2024 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify