2020 december 07
Zwift är kul som ett streamat spel, ger en realistisk cykelupplevelse (om du har rätt grejer), och är ett oöverträffat sätt att göra cykling enkelt och lättillgängligt (återigen, för den som har rätt grejer). Oavsett när du går in i appen, så kan du cykla i inspirerande miljöer ihop med tusentals andra. Detta pandemiår har e-cykling i allmänhet och Zwift i synnerhet vuxit enormt i popularitet.
På onsdag 9 december går det första officiella UCI Cycling Esports World Championship på Zwift. Med cykelproffs och Zwiftspecialister sida vid sida.
Sverige ligger långt fram inom sporten E-cycling och har några av världens bästa cyklister, både på dam- och herrsidan. Svenska Cykelförbundet har redan anordnat ett Svenskt Mästerskap, en Swe cup och flera utmaningar inom Landsväg och MTB på Zwift. Så har du inte provat på detta, eller kollat in fenomenet än, så är det hög tid nu.
Att Sverige är en ledande e-cykelnation visades inte minst häromdagen (5-6 december) när världens snabbaste Zwiftland skulle koras i ett gigantiskt lagtempo, där snittiden från minst 100 cyklister från varje land räknades. Sverige vann och har alltså "the fastest Zwifters on the planet"!
På Zwift kan du utmana dig själv mot jämnstarka cyklister när som helst på dygnet. Ni kan chatta med varandra. Du kan delta i sociala gruppcyklingar, individuella cykellopp och - väldigt populärt - lagtempolopp ihop med andra där ni hjälper varandra och jobbar som ett lag. Oavsett vilket - du får riktigt bra cykelträning på den tid du har till förfogande, samtidigt som du har kul.
Sporten är i en explosiv tillväxtfas världen över, inte minst med tanke på pandemin och begränsade möjligheter att träna ihop utomhus när och där man vill. Det är framför allt en gräsrotsrörelse som vem som helst kan delta i. Men Tour de France har till exempel också körts virtuellt, med direktsändning på Eurosport, så e-cykling vinner mark även bland eliten.
– Internationella Cykelunionen UCI har anpassat sitt regelverk för e-cycling vilket möjliggör för oss att ta in det som en officiell gren. Vi tror och hoppas att e-cyclingen kommer kunna hjälpa oss att sänka tröskeln till sporten och få fler att testa på cykling, säger Conny Björnehall, ordförande för grengrupp e-cycling på Svenska Cykelförbundet.
Karl Tiselius, landslagscoach för det svenska VM-laget i e-cykling.
Team Snabbare har bytt några ord med Karl Tiselius, Directeur sportif Team Swedish Zwifters (det största och mest aktiva tävlingsteamet inom svenskt zwiftande) & landslagscoach för det svenska VM-laget. Vi känner Karl sedan tidigare. Redan 2012 deltog han i vår "Bli Snabbare Helg", och fick en genomgång av sina förutsättningar som triathlet och vad han skulle satsa på för att utvecklas optimalt inför sin första Ironman, i Kalmar.
Namn: Karl Tiselius
Ålder: 36 (född 1984)
Zwift-nivå: 32
Favoritbana: Bell Lap (Crit City)
Styrka: Zwiftkunskap
Vill förbättra: Team Swedish Zwifters
Favoritträning: Sprintträning (5-6 varv) på banan ”The Fan Flats” i Richmond
Sportlig höjdpunkt: JSM-silver i nattorientering 11:e september 2001
Rolig fakta: Har hållit mig skadefri i löpning sen februari 2012 då jag (tack och lov) var med på ett triathlonläger med Team Snabbare. På lägret fick jag slänga mina svindyra löparskor (Asics Gel Kinsei II), låna andra med mindre drop och lärde mig löptekniken för att springa rätt/hållbart på platt/hårt underlag (var ju van med skog innan).
En vy ur Karls "garage" i Zwift överst (man får välja hur man ser ut i spelet, och man kan cykla till sig nya cyklar och annan utrustning). Och en titt in i hans cykelrum irl nedanför. En smart trainer och en stor skärm är bra att ha.
Karls bästa generella tips för dig som vill komma igång med Zwift:
Karls bästa tips för dig som vill träningstävla och/eller tävla i Zwift:
På Karls youtubekanal finns hur mycket coaching och videos från när han kör själv och coachar andra, t ex i TTT/lagtempo.
Zwift har blivit väldigt populärt bland både proffscyklister och -triathleter - men framför allt för glada amatörer som vill ha kul på hjul, även om det inte finns så inspirerande träningsförhållanden utomhus runt hörnet. Speciellt inte på dessa breddgrader under den mörka och kalla vintern. Med Zwift kan du alltid hitta tränings- och tävlingskompisar som är jämnbra med dig själv - oavsett när på dygnet du vill cykla/zwifta, och oavsett om du vill köra stenhårt i 45 minuter eller köra ett lugnt långpass. Ja då får ju t o m vackra vyer, om än bara på skärmen. Men bättre än inget. Mycket bättre faktiskt.
En proffscyklist som tränar mycket Zwift är Norges och NTT Pro Cyclings Edvald Boasson Hagen, som även är med i VM i e-cycling 9 december kl 15.00. Många andra proffscyklister, som detta pandemiår verkligen har invaderat Zwift i stora horder, har haft underligt svårt att hävda sig mot Zwift-specialister. Här en artikel om varför proffsen ofta har svårt att hävda sig på Zwift, fortfarande.
Den svenska VM-truppen i e-cycling består av Marlene Bjärehed, Samuel Brännlund, Cecilia Hansen, Johan Norén, Emma Belforth & Olof Åström. Här en längre intervju med Johan Norén.
VM kommer att livesändas på Eurosport, samt så klart på Zwifts egen youtubekanal. Denna livesändning börjar redan 14:30 med presentationer av de svenska åkarna och genomgång av banan mm. På Zwifts egen kanal finns också en massa matnyttiga videos, t ex Vad är Zwift, Vad du behöver för Zwift samt Zwifta med Ironmanmästaren Jan Frodeno.
Zwift finns inte bara för cykling, utan även för löpning - så dubbelt intressant för en triathlet.
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2024 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify