Mallorca, så funkar det - FAQ om cyklingen

Peter Eidegren samlar alla på morgonen inför dagens cykling, och berättar om de olika rutterna och fart- och distansgrupperna. Sedan delar vi upp oss och går till olika guider/grupper. Så börjar ännu en härlig dag på cykelparadiset Mallorca. 


Hej, jag heter Peter Eidegren och är guideledare för Team Snabbares träningsresor på Mallorca.

Jag har verkat som guideledare i mer än tio år och till min hjälp har vi med oss ett starkt ledarteam med duktiga cyklister och ännu bättre guider.

Inför att du anländer till Team Snabbares träningsresa på Mallorca har du kanske några frågor rörande hur organisationen fungerar och vad som förväntas av dig som cyklist.

Vi har därför sammanställt ett par frågor med svar som kan ge dig en vägledning hur det kommer att fungera när du väl är nere på Mallorca.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: Du skriver guide och inte coach, ser du någon skillnad på dessa två begrepp?

Svar: Det finns en skillnad, cykelguidens uppgift är att ta dig från hotellet runt på en trevlig cykeltur och sedan tillbaka till hotellet. Cykelguidens huvuduppgift är alltså att se till att gruppen uppträder säkert för att minimera olyckor.
En coach fokuserar mer på den enskilda cyklistens möjlighet att genom stöttning bli en bättre cyklist.
Det innebär i praktiken att cykelguiden inte har som huvuduppgift att kommentera din cykelteknik utan mer fokusera på hur du och gruppen tillsammans uppträder säkert.
Du får naturligtvis fråga cykelguiden om du har frågor rörande din cykelteknik, kanske hur du ska bli bättre på exempelvis utförskörning. Cykelguiden kommer då att hjälpa dig efter dennes bästa förmåga.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: Finns det några förväntningar på mig som cyklist?
Svar: Det finns ett par förväntningar på dig från oss guider.
Du ska cykla på en landsvägscykel och du ska använda cykelskor med pedaler där du klickar i dina cykelskor samt att du ska använda cykelhjälm när du cyklar.
Du förväntas också kunna cykla på en landsvägscykel med allt vad det innebär med att växla, bromsa, stanna och klicka ur och i cykelskorna i pedalerna.
Det kommer också att underlätta främst för dig om du tidigare har cyklat i grupp och känner till de mest vanliga tecken som ges när gruppen är ute och cyklar.
Detsamma gäller att kunna laga sin egen punktering. Det är inte cykelguidens uppgift att laga din punktering. Cykelguidens uppgift är att se till att alla i gruppen håller sig av vägen och uppträder säkert när punkteringen lagas och det kan inte guiden göra om denna står på knä och lagar en punktering.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: Hur delar ni in alla cyklister i olika grupper?
Svar: Vi delar först in turerna i tre olika olika längder och därefter delas dessa längdgrupper in i olika fartgrupper.

Längderna delas in i:

  • Lång tur (cirka 12 mil)
  • Mellanlång tur (cirka 10 mil)
  • Kort tur (cirka 7 mil).


Hastighetsgrupperna är svårare att ge några direkta svar på då det beror på hur mycket det blåser och hur kuperad bansträckningen är. Men cyklar du tillsammans i en cykelklubb och trivs i deras mellanfartsgrupp så borde du också trivas i våran mellanfartsgrupp.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: När samlas vi på mornarna?
Svar: Samling och indelning i grupper sker i närheten av hotellet klockan 09.30.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: Vad är bra att ha med sig på cykelturen?
Svar: Nedanstående är bra att ha med beroende på väder och bansträckning.
Ska vi exempelvis cykla i bergen är det bra att ha med förstärkningsplagg då det snabbt kan bli kallt på högre höjder.

Innan cykelturen:

  • Smörjt in dig med solskydd.


Under cykelturen ska du ha med dig:

  • Fyllda vattenflaskor.
  • Extra slang, däckavtagare och pump.
  • Legitimation, utifall du skulle skada dig på turen och behöver uppsöka sjukvård.
  • EU Sjukförsäkringskort, så det inte blir så dyrt om du skulle behöva uppsöka sjukvård.
  • Kontanter eller betalkort, nu för tiden tar de flesta lunchställena betalkort men det är alltid bra att ha med ett par hundra kronor i Euro.


Du kan om du vill ta med:

  • Förstärkningsplagg, kan vara exempelvis armvärmare och en vindväst.
  • Karta över Mallorca.


--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--



Fråga: Äter vi lunch på cykelturen?
Svar: Ja, alla turer har ett ordentligt fikastopp där det rekommenderas att du beställer en smörgås samt någonting att dricka med efterföljande kaffe och varför inte en gräddtårta.
Att beställa andra maträtter är inte att rekommendera då det oftast tar längre tid att tillreda dessa rätter och det i sin tur kan innebära att du får in din maträtt när alla andra har ätit upp sin smörgås.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: Får jag ta en öl, motsv, till maten när vi är ute och cyklar?
Svar: Nej, vi har en absolut nolltolerans till alkohol när vi är ute och cyklar. Är du sugen på en öl får du vänta tills dess att du kommit hem från cykelturen.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: Vad gör jag om jag behöver kissa eller ta av eller ta på några förstärkningsplagg när vi är ute och cyklar?
Svar: Prata med cykelguiden så hittar denna en lämplig plats att stanna hela gruppen på för en paus. Är du kissnödig, då är det med all säkerhet fler i gruppen som är det.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: Vad händer om jag inte orkar med i gruppens fart?
Svar: Prata med guiden så kommer denna att anpassa farten så att alla hänger med. Sedan är det ditt ansvar att kanske vila dagen efter eller byta till en långsammare fartgrupp.

Det kommer också att erbjudas fri fart på vissa sträckor. Dessa sträckor är främst när vi cyklar uppför och utför. Guiden kommer då, innan frifartsträckan, att informera alla vad det är som gäller och var vi samlar ihop gruppen igen för fortsatt cykling i grupp.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: Vad händer och det sker en olycka eller någon får problem med cykeln när vi är ute och cyklar?
Svar: Det finns en servicebil som cykelguiden kan påkalla för att hämta upp en cykel med cyklist om exempelvis en bakväxeln skulle haverera.

Sker det en olycka av lindrigare karaktär påkallas servicebilen och denna transporterar då cyklist och cykel tillbaka till hotellet eller till ett närliggande sjukhus.
Sker det en allvarligare olycka ringer cykelguiden 112 och påkallar ambulans för transport till sjukhus.
Cykelguiden är förberedd att hantera olyckor och kommer att kunna ta alla i gruppen till hjälp för att genomföra hjärt och lungräddning samt exempelvis stanna upp eller omdirigera trafik om det skulle behövas.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: Vad händer om det är dåligt väder?
Svar: Cykelguidens främsta uppgift är att tillsammans med hela gruppen komma tillbaka till hotellet.
Skulle det på morgonen vara dåligt väder med regn och/eller stark blåst kan guideledaren förskjuta starten med en timme fram till 10.30. Skulle det då visa sig att det fortsatt är dåligt väder kan guideledaren ställa i cykelturerna för den dagen. Guideledare kan också direkt ställa in turerna om vädret bedöms vara dåligt under en längre tid.
Skulle det bli dåligt väder när vi är ute och cyklar har guiden möjlighet att ändra och korta ner cykelturen allt för att undvika regn.

Väglaget på Mallorca skiljer sig från det svenska väglaget då det är mycket halare på regnvåta vägar på Mallorca än hemma i Sverige. Det innebär att det är mycket större risk att någon går i backen och skadar sig när det blött på vägarna och det vill vi undvika. Det är också lättare att få punktering när det regnar då regnvattnet spolar upp grus, glas och sand på vägarna som då kan göra att du lättare får punktering.
Slutligen är det inte så roligt att cykla i regn, speciellt inte om en hel grupp behöver stanna upp och bli kall för att en av cyklisterna fått en punktering.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: När får jag reda på morgondagens turer?
Svar: Vi anslår morgondagens turer klockan 18.30 dagen innan på en anslagstavla i ansutning till hotellets lobby. Detta har att göra med att de i förväg planerade cykelturerna kan komma att med kort varsel ändras och då blir det lätt förvirrat om det finns uppsatta olika rutter för samma tur.
Vad som däremot anslås med längre framförhållning är det vi kallar specialturerna. Dessa turer är Stora bergsturen och turen till Sa Calobra.
Både den Stora bergsturen och Sa Calobra-turen är mycket ansträngande att genomföra och passar inte alla cyklister. Känner du att du har problem med att exempelvis komma uppför för Lluc-stigningen, då är dessa specialturer ingenting för dig.
Om du känner du dig hängig eller sjuk ska du inte cykla. Om det innebär att du inte kan cykla specialturerna får du istället se fram emot att cykla specialturerna när du kommer tillbaka nästa år.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: Varför återkommer samma runda ett par gånger under resan?
Svar: Det finns ett par cykelturer som är extra populära och vi ser till att alla som kommer ner ska få möjlighet att cykla de flesta av dessa populära cykelturerna. Då ni gäster kommer ner i olika omgångar behöver vi också återkommande erbjuda dessa turer till er.
De populära cykelrundorna kan vara Stora bergsturen, Sa Calobra stigningen, Lluc-backen, Cap de Formentor samt fiket i Petra.

--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--<>--

Fråga: Måste jag göra det som cykelguiden säger?
Svar: Ja, detta måste du.
Även om du är där själv och tränar så har du anmält dig till en gruppresa och då är det gruppen som går före och cykelguidens beslut måste då respekteras och efterföljas för allas säkerhet och trevnad.