2012 januari 28 2 kommentarer
Många vältränade personer som försöker sig på frisim upptäcker snabbt att de trots sina starka muskler och utmärkta kondition inte orkar så långt medan fysiskt svagare personer kan fara iväg som torpeder. Frustrerande är bara förnamnet. Simcoach Mikael Rosén berättar här vad som gör simningen så annorlunda mot andra konditionsidrotter.
En text från www.humanambition.se
Frisim kan ha enkelt uppställt ha tre syften: öka välbefinnandet, träning eller tävling. Oavsett om man tar sig fram från start till mål så fort som möjligt eller inte så gäller de basala lagarna:
Hastighet (1) = [Framåtdrivande kraft] – [Motstånd]
Hastighet (2) = [Taglängd] x [Tagfrekvens]
[custom_frame_right][/custom_frame_right] 1) Man ligger ner
För många är det en motorisk utmaning att ta sig fram liggande, men övning ger färdighet. Inte minst genom att människan gärna säker sig till minsta möjliga motstånd. Dvs: Går det att göra simningen lättare så försöker man, och till slut lyckas man få det mindre energislukande.
2) Motståndsrörelse
Alla rörliga kroppar som tar sig fram i vatten känner på att vattnet är tätare än luft. Det gör att formen blir viktigare. Framförallt att huvud, höfter och hälar ligger ungefär på samma nivå. 3H. Detta funkar även på engelska: head, hips, heels.
3) No Impact
Bassängsimmaren har två möjligheter till kraftiga frånskjut: start och vändning. Dessa tillfällen till frånskjut finns inte i öppet vatten. Fördelen är att belastningen på leder blir låg och gör simningen relativ snäll som idrott. Nackdelen är att det är svårt att få kläm på.
4) Det går inte att andas när som helst
Många jag har sett har kläm på allt utom andningen. Ska jag ge ett råd för att få till frisim under en längre period är det att tänka filtpenna. Om du låtsas att din nästipp är en filtpenna så lämnar vridningen på huvudet uppåt för att få luft en linje. Samma linje ska pennan följa på nedvägen. Alternativet blir en vobbling som höjer huvudet och strecken bildar då en ellips istället. Det senare leder till oönskade riktningsförändringar och kan till och med påverka vattenläget negativt.
Sammanfattningsvis är simning så pass annorlunda från andra sätt att ta sig fram på att det krävs möda och tanke för att behärska det riktigt bra.
2012 januari 31
Hej Mikael,
Kommer du ha några nybörjarkurser i crawl i Stockholmsområdet snart?
Mvh Otto
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2024 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify
Mikael Rosén
2012 februari 03
Hej Otto,
Ja visst kör jag events i Stockholmsområdet. En bra sak att börja med är en simanalys där jag filmar dig under vattnet från olika håll. Därefter kikar vi på filmen och pratar om biomekanik för att utveckla din simning. Veckan efter får du ett dokument med bilder och text om din simning och hur du tar det till nästa steg. Nästa kurs är på Centralbadet 19/2 (och det finns en 5/2 om du hinner läsa det här innan det).
Maila: mikael[alfaslang]humanambition.se för mer info.