2012 mars 14 1 kommentar
I svallvågorna av hela ”Born to run” och barfotavågen har det både skällts och gnällts på skotillverkare och skoförsäljare som i sin tur och skällt och gnällt tillbaka. Men hur ska egentligen en skoförsäljare egentligen tänka? Vad är ett bra skoköp och vems är ansvaret att det blir så?
[custom_frame_right][/custom_frame_right] Ibland går Team Snabbares löptränare på gatorna som en vanlig man och slinker då gärna in i butiker som säljer löparrelaterade produkter. I de flesta sådana butiker finns ett löpband där kunderna kan provspringa produkterna (mest skor, har nog aldrig sett en person som provspringer en löparjacka. Undra varför?). Man kan då få en uppvisning i de mest horribla varianterna av ”löpteknik” som kan uppbringas. Har många gånger fått anstränga mig rejält för att inte säga saker som: ”Du har problem med benhinnorna va?” eller ”Vill du ha ont i knän och höfter eller har du bara otur med rörelsemönstret?”. Men jag säger aldrig något. Även om jag i grunden vill väl tror jag inte att det skulle uppskattas. Oombedda tips från självutnämnda experter gör sällan det.
Det här med oombedda expertråd påminner mig om en extremt skojig episod som utspelade sig vid löpbanden på Eriksdalsbadet tidigare i år. När en väldigt duktigt triathlet hade snittat 15 km/t på löpbandet i över en timme hörde han hur två förståsigpåare pratade med varandra några meter därifrån. Den ene var lite imponerad över triathletens insatts. Hans kompis visste dock bättre och förklarade att triathleten fuskade eftersom han sprang med en teknik som gör att det inte är så jobbigt, ”Han fuskar. Han låter bandet göra jobbet”. Hysteriskt roligt! Faktiskt minst lika kul som när jag som coach sprang och pepade folk jag tränade i Midnattsloppet (hade egen nummerlapp och sprang fram och tillbaka mellan adepterna). På väg upp för den tunga backen mot Mossebacke hör jag hur en man säger till sin kvinnliga följeslagare: ”Om du lutar dig framåt ordentligt och tar långa kliv blir det lättare”. Ganska exakt motsatsen till vad jag skulle säga. Men vad vet jag. Han kanske visste något jag missat.
Nu kom jag bort från ämnet. Åter till det här med att köpa skor.
Tänk att du jobbar med att sälja löparskor. Tänk också att det kommer in en kund som berättar att han/hon får ont i knäna vid löpning och nu vill köpa en sko med massor av dämpning i hälen för att slippa ha ont. Så hoppar kunden upp på löpbandet för att provspringa några olika modeller och använder sig av en teknik som är fullkomligt mord på knäna. Är det då din uppgift som skoförsäljare att berätta att inga skor i världen kan rädda de knäna utan att smärtan till stora delar beror på löptekniken? Eller ska du bara försöka sälja det som ändå passar bäst med tanke på förutsättningarna?
I de bästa av världar kommer självklart en skoförsäljare med några enkla löptekniktips som kan skona knäna. Men i realiteten är det nog en utopi. Säljaren har nog helt enkelt inte tid, kunskap och/eller möjlighet att verkligen förändra något. Och att kunden verkligen skulle kunna ta till sig ett enda råd där de står på ett löpband omgiven av granskande blickar från alla andra i butiken känns inte heller troligt.
Nu hör jag barfotaentusiasterna mummla: ”Men va fan, sälj dom ett par barfotaskor så kommer tekniken av sig själv”. Det är möjligt att löptekniken kan förbättras något i och med betydligt tunnare skor. Men det är, som jag skrivit tidigare, långt ifrån säkert. Då är det mycket mer troligt att de inom kort har dragit på sig en skada. (OBS, därmed inte sagt att barfotaskor är dåliga. Tvärt om. Men kanske inte för Åke, 54 år, 89 kilo. I alla fall inte på en gång och som enda lösning).
Men om kunden får med sig ett par med kraftigt uppbyggd häl är det stor risk att knäproblemen fortsätter eftersom det är svårt att springa på någon annat sätt än genom att lägga all tyngd på hälen. Dessutom går det då mycket tyngre vilket gör löpning tråkigt vilket i sin tur kan leda till att de slutar springa.
Typ moment 22.
En lösning är förstås att alla går en kurs (med många uppföljningar) i effektiv löpteknik. Och personligen tycker jag att just det är en jättebra idé.
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2024 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify
Pronerar-Anders
2012 april 11
Halloj,
Förra sommarn fick jag rådet från en löplabbetbutik att istället besöka "race"avdelningen på kungsgatan i stockholm och kika på deras utbud av lite lättare skor. Väl där sprang jag på löpbandet och berättade så småningom att jag faktiskt hade anmält mig till en kurs i mer effektiv löpteknik (..)
Jag antar att när killen i butiken väl märkt att jag var mottaglig för råd fick jag direkt några små tips typ, luta dig försiktigt framåt, korta av steget och låt tårna peka nedåt/framåt. Fick sedan se på videobandaren vad det gjorde för löpsteget. Väldigt spännande och lärorikt, behöver jag tillägga att jag hade med mig ett par nya (lättare) neutrala skor när jag väl lämnade butiken.
Antar att en bra försäljare utgår från kundens perspektiv och försöker sälja på den bästa möjliga skon, medan en bra tränare utgår från kundens stegisättning och försöker förbättra det så mycket som möjligt – och promota många kursuppföljningar.
På tal om det, kanske börjar bli dags snart igen..