Pusselsko och marknadens lättaste från Newline

Helt okej, men krångligt. Det bli Team Snabbares dom när de nya modellerna från Newline  testas. Men den absolut mest spännande är inte alls konceptet med att du själv kan anpassa hårdhet i framfot och hål, höjd på hålfotsstöd och grad av pronationsstöd. Det mest spännande kommer i maj då de lanserar en modell som blir lättast på marknaden. 

[caption id="attachment_975" align="alignright" width="300" caption="På ett bord i butiken som håller extraöppet för Newlinekväll ligger lite medföljande delar. Telefonen hör dock inte till skon. Foto: Team Snabbare"][/caption]

Nu ska vi se. El-ljusspåret hägrar. Då får det bli de lite hårdare pusselbitarna i häl och framfot. Men det är ju en del branta nerförsbackar också. Kanske ska ta de mjukare delarna i hälen i kombination med hård framfot. Backig terränglöpning gör att jag kanske inte behöver så mycket pronationsstöd som på långpasset på asfalt igår? Eller så behåller jag det på högerfoten. Ska ju springa till vänster på den lite sluttande vägrenen fram till spåret.

Så här kan det kanske låta om man köpt sig någon av Newlines nya modeller där man själv kan anpassa hårdhet i sulan, pronationsstöd och välja sulor för olika höjd på hålfoten. I alla fall i Newlinekonstruktörernas drömmar. Precis som jag skrivit tidigare tror jag inte riktigt på idén men en mängd olika lösa delar som varje löpare ska anpassa efter precis sitt tycke och smak. Nu är jag inte den mest ordentliga människa, men gissar att det skulle ta typ fyra dagar innan jag tappat bort någon del. En liten snygg förvaringspåse hade varit praktiskt om det följde med. Men det gör det inte. Möjligtvis är tanken att man ska sätta dit de delar man gillar en gång för alla redan från start och aldrig mer ändra. Känns då som lite resursslöseri när man då lika gärna kunde köpa en par som inte går att ändra.

[caption id="attachment_976" align="alignright" width="235" caption="Runaissance till vänster och Hot Sauce Racer till höger."][/caption]

Hur är skorna annars då? Tja, inte så  tokiga, med reservation för att de endast har provsprungits några minuter på löpband. Det finns flera olika modeller som alla bygger på samma idé. Jag har tittat närmare på två av dem.

Runaissance 3.0 väger 320 gram, vilket inte är så ovanligt men som jag tycker är för mycket. 1800 kronor är rekommenderat butikspris.

Hot Sauce Racer (har alltid undrat om namn på skomodeller kommer till på firmafester, det här stärker mina misstankar) är både lite lättare och lite billigare med sina 291 gram och 1400 kronor.

Båda skorna har lite mer utrymme i framfoten än många andra modeller. Om det här är ett sätt att göra skor för bredfotade nordbor eller en flirt med barfotamodellernas design låter jag vara osagt. Men jag gillar det riktigt mycket. Sitter fint på foten. Skulle nog kunna tänka mig att ha ett par Hot Sauce på fötterna under långpassen. Men en sak är konstigt och jag fattar inte riktigt hur de har tänkt. Har ju tidigare skrivit om det här med ”drop”, det vill säga höjdskillnaden mellan häl och framfot. Skor med drop på 12-13 mm, vilket under många år varit standard i träningsskor, gör det svårt att få till en bra teknik och istället lägga all tyngd på hälen för långt framför kroppen.Tävlingsskor har i regel haft betydligt mindre höjdskillnad. Men här har Newline gjort så att de sänkt den tyngre ”joggingskon” Runaissance till 4 mm drop, medan den lättare och mer tävlingsanpassade (försäljarens ord) Hot Sauce, har 12 mm, vilket alltså är precis tvärt om mot hur de flesta andra gör. Och det är här som jag egentligen har min enda invändning mot Hot Sauce. Jag som är van att springa i skor som har 0-4mm drop tycker det känns jättekonstigt med den uppbyggda hälen. Jag är ju van att nudda marken först med mitt- eller framfot och sedan låta hälen sjunka ner för att få kunna utnyttja kroppens elasticitet och få ”gratisenergi” framåt. Men här tar det stopp när hälen sjunker mot marken. I och för sig är det en vanesak. Men är man van med lite plattare tävlingsprofil kan det kännas märkligt.
Folk som köper lite lättre skor/tävlingsskor tenderar också att lite mer än vardagsjoggare lägga tyngden mitt på foten eller ännu längre fram. Tycker därför det är lite konstigt att man i Hot Sauce bara kan byta ut pusselbiten i hälen, inte i framfoten. Jag lägger ju nästan all tyngd på framfoten och nästan ingen tyngd hälen. Ändå är det i hälen jag ska anpassa skon.

Nu blev det lite mycket gnäll. Vill därför än en gång påpeka att jag tyckte den var skön att springa i, bortsett från den lite för höga klacken då.

[caption id="attachment_977" align="alignright" width="300" caption="98 gram lätta Nada på en Team Snabbare-fot. Kommer i maj."][/caption]

Är du däremot klackallergiker och tyngdfobiker tycker jag du ska vänta till maj med att göra ditt första Newline köp. Då kommer nämligen Nada, vilket med sina 98 gram är lättast på marknaden, i alla fall vad jag vet. Rätta mig gärna i en kommentar om jag har fel.

Nada är kanske inte en sko för alla med sin zero drop och en sula på endast 6 mm totalt. Men det känns rätt kul att ha den på sig. Man måste nästan titta ner för att se om man verkligen har något på foten förutom stumpan. Som de många andra riktiga lättviktare är det EVA i yttersulan. Inga tyngande slitytor i motståndskraftigt gummi här inte. Slitaget blir så klart därefter.
1000 kronor kommer den att kosta när det släpps i maj.
admin
admin

Författare1 Svar

Chris
Chris

2012 April 02

Det kan tyckas vara hårklyverier, men New Balance RC 5000 utlovar en vikt på 90,5 gram när den dyker upp i år. 7,5 gram räcker för att Nada inte ska leva upp till sitt namn ;)

http://www.runnersworld.se/artiklar/skonyheter-for-2012.htm

Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.