10 punkter för bättre vattenläge

10 punkter för bättre vattenläge

2019 november 28

Bra vattenläge handlar det här blogginlägget om. Här illustrerat av lite öppet-vatten-sim i Röda Havet under vår träningsresa dit tidigare denna månad. Det går dock att uppleva ett härligt läge i vattnet även i en pool i ett vintermörkt Sverige. Foto: Niklas Funk.

Mycket av simningen handlar om att hitta ett bra läge i vattnet, skriver här Team Snabbares simcoach Ulf Hausmann. Här är din checklista för en bättre hållning när du simmar crawl:

  1. Sträck på dig och gör dig lång – men översträck aldrig! Vid varje armtag ska du nå lite längre fram än vad du är van vid. Sträck dig ända från höften – tänk dig att du ligger i en sträckbänk!
  2. Du ska alltid ha magstöd! Dra in magen oavsett om den är stor eller liten. Att aktivera de djupa magmusklerna är avgörande. Jag brukar tänka att jag drar in de övre magmusklerna under de understa revbenen.
  3. Koppla ihop höger och vänster skulderblad med en lätt aktivering av musklerna däremellan – romberna heter de musklerna som du behöver aktivera. Det är så du får till dina kajakaxlar där du kan föra över kraften från ena sidan till andra, om du bara ser till att tajma rörelserna i ena axeln/armen med den andra.
  4. Håll nacken avslappnad och låt ditt ansikte bäras av vattnet! Hjässan ska ligga vid vattenytan, blicken ska vara nedåt.
  5. Håll ihop dina ben, sträck vristerna och rotera fötterna lätt inåt! Böj knäna bara väldigt lätt så att benen inte är för stela.
  6. Sätt i handen med armen rakt framför samma sidas axel, med långfingret i ren förlängning av axeln.
  7. Korsa aldrig mittlinjen med händerna. Jag vågar gå ännu länge till och med: Håll alltid handen i linje med axeln eller utanför den tänkta linjen rakt framför / under samma sidas axel. Men aldrig innanför.
  8. Aktivera gluteus maximus – rumpan. Den ska vara påkopplad! Knip och krysta dock ej för hårt! En lätt anspänning av rumpan, ihop med de djupa bålmusklerna, gör att du kan få ett vridstyvt "skrov" på det skepp som är din kropp i vattnet.
  9. När du simmar ska din kropp rotera som en enhet runt din egen längdaxel. Det kräver att bålen är stabil. Rotera mellan 45 och 60 grader. 
  10. Glöm inte bort att andas. För att kunna sträcka dig längre fram (RAKT framför axeln) krävs att du samtidigt roterar upp med andra axeln. Vilket i sin tur gör det mycket enklare att andas än om du ligger platt och måste vrida nacken jättemycket mot axeln för att komma ovanför vattnet med munnen. Om andningen inte funkar, så funkar inget av det andra ovan. Men om du får allt annat att funka, så bör det alltså även bli enklare att andas.
Dessa tio kom-ihåg-punkter är för att du ska komma till läget där huvudet, höften/baken och hälarna bildar en horisontell linje. Alltså utan att du börjar orma dig i vattnet. Utan istället låter din kropp bli ett starkt, rakt och lättdrivet kanotskrov, som du för fram genom vattnet med dina kajakaxlar och dina paddlar i form av hand och underarm som en enhet, ett paddelblad. Paddlandet för dig framåt. Vatttenläget gör att du inte bromsar i onödan.


Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.