Keep calm and ride on

Keep calm and ride on

2020 mars 14

Uppdatering efter att Utrikesdepartementet under lördagen 14 mars avrått från alla icke nödvändiga resor till hela världen 14 mars - 14 april, samt att Spanien samma kväll satt hela landet i karantän, har träningsresan till Mallorca i påsk ställts in.
Oavsett om du bokat med boende och flyg via Ving eller Apollo, har vi förstått det som att:
* Alla avresor under denna period ställs in.
* Kunderna får full återbetalning eller möjlighet att boka om till en annan resa utan kostnad.
* Alla berörda kunder kommer att kontaktas i prioriterad ordning med information om avbokning och återbetalning.
Vi återkommer med mer info, när sådan finns.

Team Snabbares vd och ansvarige för träningsresorna, Pål Török, ger här sin syn på coronasmittans effekter för dig och samhället i stort:

En hel del är nu oroliga över att träningsresan till Mallorca inte ska bli av och har hört av sig om det.
Andra är mer oroliga för att åka dit, och har hört av sig om det. Åter andra är oroliga för hur man ska bete sig i vardagen här hemma, med sin träning och har hört av sig om det.
Några är mer oroliga för sin egen hälsa, eller kanske ännu mer för sina föräldrars hälsa eller andra äldres eller på annat sätt sköra människors hälsa.
Låt mig beskriva min syn på detta.

Först korta versionen:
Det gäller att inte drabbas av panik eller i rädsla fatta beslut man i efterhand ångrar. Även om det finns många osäkerhetsfaktorer, och även om det finns risker att hantera, så blir det sällan bättre av att man drabbas av panik. Istället gäller det att fatta rationella beslut, trots att en del av beslutsunderlaget är komplext och t o m innehåller delvis okända risker. 

Hela samhället, både i Sverige och andra länder, lider just nu av två stora risker:

  • Ena risken gäller äldre eller multisjuka, som kan bli mycket sjuka eller dö av den nuvarande coronasmittan. Det är de vi andra ska skydda. Smittan finns redan överallt runtomkring oss, och känner inga nationsgränser. Detta är en pandemi. Antagligen kommer en stor andel, kanske upp mot hälften av Sveriges befolkning, att smittas redan i år. Nästan alla som smittas märker det antagligen inte alls, eller får bara lindriga symtom. Eftersom det liknar och är ungefär som en vanlig förkylning eller influensa för de flesta. Men smittade med bara lätta besvär kan smitta andra, som drabbas desto hårdare. Det gäller därför att sakta ner hastigheten som folk blir smittade, för att skydda de äldre och svaga och för att hushålla med vårdens resurser så att de som verkligen behöver instensivvård också får det. Alltså att plana ut kurvan över takten som folk blir smittade, så att alla inte kommer med en gång. Men smittade - det kommer kanske de flesta bli oavsett.
  • Andra risken är att vi som individer, och kanske framför allt individer med väldigt stor beslutsmakt och som är väldigt känsliga för opinionen (t ex politiker) blir oroliga och får panik. Oro och panik gör att man lätt fattar överilade beslut, som man ångrar i efterhand. Man får otur när man tänker och det får stora konsekvenser för hur man handlar. När det gäller politiker betyder det att det finns en överhängande risk för att de fattar skadliga beslut, för att de ska ses som "handlingskraftiga" och slippa kritik från oroliga/panikslagna opinioner, t ex i form av media. Oron i sig kan mycket väl, sedd i efterhand, komma att ses som det som orsakat störst skada. Det gäller att fortsätta livet, men mer medveten om riskerna så att man själv undviker att bli smittad - men framför allt undviker att smitta andra och då främst äldre eller andra i olika riskgrupper. Alltså: Carry on and keep calm. 

Vi på Team Snabbare har fortsatt att planera för att genomföra både våra träningar på hemmaplan och även cykel- och triathlonresan till Mallorca över påsk. Träningseventen på hemmaplan blir av tills myndigheterna avråder från dessa. Resan till Mallorca ställs in, eftersom myndigheterna 14 mars avrått från alla resor som inte är absolut nödvändiga. 

Sedan långa versionen.

1.
Detta är min personliga åsikt och den kan ändras snabbt eftersom vi står mitt i en situation som ingen kan överblicka och som ingen har alla svar på. Var källkritiskt till personer som bergsäkert säger sig veta precis vad som är bäst, och hur allt kommer att bli. Det vet ingen. Lyssna till vetenskapen och expertmyndigheterna, men sålla övrigt rätt hårt.

2.
Vad myndigheter beslutar, i Sverige och andra länder, ändras nästan dagligen. Så allt man tror ena dagen kan ha blivit överspelat nästa dag. Delvis för att situationen/verkligheten hela tiden ändras, och man då borde anpassa sig till det.
Här lite uppdaterad info om viruset, sjukdomen & smittoriskerna, från folkhälsomyndigheten.

3.
För att inte själv bli smittad: Var noga med handhygienen! De enklaste knepen är ofta de bästa. Tvätta händerna, noga och ofta. Med tvål. Eller handsprit. Peta dig inte i ansiktet. Undvik närkontakt med andra. Så inga kramar och kyssar eller ens handskakningar om du inte är säker. Och helst inte heller trängsel. Undvik t ex att åka tunnelbana, tåg och buss i rusningstrafik.
Trängsel på tunnelbana, tåg och bussar känns just nu mindre säkert än egen stol på flyget, tycker jag personligen. Detta eftersom coronaviruset inte smittar via luften utan är en så kallad dropp-smitta, som sprids via hostningar eller nysningar. Om flyget vore den stora smittspridaren skulle all världens flygvärdar och flygvärdinnor ha varit de som insjuknade först. Så är inte fallet.

4.
För att inte smitta andra: Håll dig hemma och träffa inte andra, ifall du själv har symtom. Gäller speciellt att inte utsätta äldre och andra i riskgrupper för smitta. Träffa aldrig andra eller gå till en gruppträning om du är förkyld eller har influensa, om än aldrig så lite. Gäller speciellt nu, men egentligen alltid. Om du ändå behöver hosta eller nysa, gör det i en näsduk eller i armvecket.

5.
En pandemi är när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land. Det är där vi är nu. Enligt uppskattningar har mellan 20 procent och 40 procent av världens befolkning drabbats vid tidigare pandemier.

Det handlar alltså om miljontals smittade i Sverige. Men nästan alla kommer att bli väldigt lindrigt sjuka. Och de flesta av dessa kommer inte att testas och de kommer inte att ingå i statistiken över smittade, vilket gör att statistiken kommer att bli skev och visa att en större andel av de smittade än på riktigt behöver intensivvård eller dör. Vilket gör att de som är oroligt lagda kommer att bli mer än nödvändigt rädda.

6.
Drabbas bara ett enskilt land eller område talar man istället om en epidemi. Där var vi tidigare, och då pratade politiker väldigt mycket om riskområden.
Fortfarande försöker en del politiker, i flera olika länder, att förenkla problemet på detta sätt, som att det finns några farliga ”de” som ”vi” ska skydda oss från. Att det alltså är någon annans fel, och att det är viktigt att peka ut vilka det är (för att samtidigt ta bort uppmärksamheten från hur vi har det själva och vem som är ansvarig för det).
Men nu är det alltså frågan om en pandemi, så det finns smittkällor överallt. Inte minst här i Stockholm. Så det är inte längre så meningsfullt att prata om riskområden på andra håll.

En del politiker (i olika länder) försöker kanske vinna kortsiktiga poäng genom att visa sig ”handlingskraftiga” och göra saker som vårdprofessionen eller smittskyddsexperterna egentligen inte rekommenderar. Allt för att själva slippa kritik för att ha gjort eller föreslagit för lite. Problemet är att man då samtidigt kanske både spär på folks irrationella rädsla och förvärrar problemet - istället för att lösa det.
Det är exempelvis inte självklart att "vi" drabbas mildare av viruset ifall vi stänger alla skolor och förskolor. Detta eftersom en del superviktig vårdpersonal då måste vara hemma med barn istället. Och andra barn då skulle bli hemma hos sina mor- och farföräldrar och smitta dem - som då råkar väldigt illa ut och kanske dör. Till skillnad från skolbarnen själva, som ju liksom de flesta i arbetsför ålder bara drabbas väldigt lindrigt av sjukdomen.
Återigen: Detta är min egen åsikt. Och den kan ändras. Jag vet inte. Ingen vet säkert. Men det gäller att kunna handla rationellt, även om man måste hantera risker som är delvis okända. Det är i och för sig också folkmyndighetens åsikt i skolfrågan, i alla fall just nu.

7.
Väldigt få har avbokat Mallorcaresan över påsk - och då av virusrädsla. Att man gör det får man så klart ha full respekt för, helt oavsett vilka rationella eller irrationella skäl man har. Bara tanken på att vara orolig istället för kunna njuta av resan, kan räcka som argument. Eller rädslan över att kunna bli satt i karantän på Mallorca.
Vanliga avbokningsregler gäller i dagsläget, eftersom Ving och Apollo nästan alltid lutar sig mot UD och andra myndigheter.

När UD avråder från resor till ett land eller område, kan man oftast få tillbaka kostnaden för en bokad charter- eller paketresa till det landet eller området.
De stora reseföretagen brukar följa UDs reseråd men man bör alltid kontakta reseföretaget direkt för att ta reda på vad som gäller för den resa man beställt. Flyg och/eller hotell för vår resa går ju via Ving respektive Apollo.
Här är den aktuella listan över länder som UD avråder från att resa till.

Nu har ju Utrikesdepartementet under lördagen 14 mars avrått från alla icke nödvändiga resor till hela världen 14 mars - 14 april, samt att Spanien samma kväll satt hela landet i karantän. Alla verkar, så vitt vi förstår just nu, få sina pengar tillbaka. Vi återkommer till var och en, oftast genom Ving eller Apollo, eller själva beroende på vilken bokning det gäller och vad den innehåller.

8.

Vi på Team Snabbare har fortsatt att planera för att genomföra både våra träningar på hemmaplan och även cykel- och triathlonresan till Mallorca över påsk. Träningseventen på hemmaplan blir av tills myndigheterna avråder från dessa. Resan till Mallorca ställs in, eftersom myndigheterna 14 mars avrått från alla resor som inte är absolut nödvändiga.

Vi hade redan innan detta absolut tänkt på alternativet att ställa in. Men fram till att myndigheterna verkligen verkligen rått alla till detta, har det känts mer naturligt att faktiskt försöka köra som planerat, trots att vi var rätt oroliga redan för några veckor sedan. Mindre oroligt nu egentligen, när riskerna är mer kända och hanterbara.

Vi känner att vi behöver dra vårt strå till stacken när det gäller att inte spä på oron i onödan, utan istället bidra till att hantera riskerna klokt och ansvarsfullt utan att överreagera. Keep calm and ride on alltså.

Oroliga människor bör man självklart behandla med respekt bortom att ”de har fel” eller ”agerar irrationellt”. Även om det kan vara sant i sak.

Frågan är ju också hur man hjälper människor vars oro gör att de har otur när de tänker eller när de handlar, till att bli mindre oroliga och mer rationellt tänkande och till att få ett konstruktivt perspektiv. För det är ju bara då som de kan handla på ett sätt som de även efteråt kan tycka blir rätt, inte bara i stunden.

Flera har också hört av sig och varit oroliga för att vi skulle ställa in resan och man skulle gå miste om "årets höjdpunkt", trots relativt låg smittrisk och låg hälsorisk för deltagarna om man ändå blir smittad.

 

Nu har det blivit precis så, men det finns trots allt viktigare saker än träningsresor ibland. Det låter kanske konstigt, men life goes on. Och ibland är det väldigt skönt att det är just så. Ta hand om dig själv. Visa respekt mot oroliga. Skydda äldre och andra svaga. Ta ansvar.

Men drabbas inte av panik. Att cykla utomhus här hemma är inte heller det sämsta. Så Keep calm and ride on.

 Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.