2017 september 30
Patrik Nilsson. Foto: Info Kutsche sportfotografie
Inför Ironman World Championships i Kona, Hawaii den 14 oktober, har vi bett några svenska proffs och amatörer som lyckats kvala in dit att berätta lite om sina förberedelser och vad de tror om själva tävlingen.
Detta är tredje och sista delen, där både proffs, rookies och erfarna age-groupers delar med sig. Triathlonproffset Patrik Nilsson är en av de mest spännande debutanterna i Kona genom tiderna. Han har i år blivit pappa till Matteo, så han och sambons/coachens Teresas liv är annorlunda nu. Bättre. Patrik är inte bara en råtalang, han är också pappa till tre tider under åtta timmar på Ironmandistans, så förhoppningar om en topplacering redan första året finns. Just nu förbereder han sig på läger i Texas.
Ironmanerfarna Jona Dahlqvist, 50, yogar sig till Kona, plus cyklar i sin hotyogastudio. Jämngamla Ulrika Jansson Båving ser sig själv som ett bevis för att det är fullt möjligt för en 50-åring utan tidigare idrottsbakgrund att nå VM med tålamod och fokus. I männens 55-årsklass, vill två svenskar vill vara med och slåss i toppen; Sten Orsvärn och inte minst triathlonlegenden Micke Thorén. Simmaren och numera triathleten Emma Igelström, 37, har 5 VM-guld och12 EM-guld i simning. Till Kona åker hon för att njuta. Vi kan också konstatera att Daniela Ryf och Jan Frodeno är favoriter att vinna i proffsklasserna. Läs och dröm om din väg till Kona.
Foto: Brake Throumedia
Patrik Nilsson, PRO
Patrik har gjort en raketkarriär inom långdistanstriathlon och är idag en världsstjärna med mångas nyfikna ögon på sig. Vad kan han hitta på i Kona? Kanske kan det bli något stort redan nu det första året? Om inte nu, så har han med största säkerhet många år kvar. Patrik kvalade in via IM Barcelona (1:a) och IM Frankfurt (3:a). Han har tidigare tidigare nej trots att han kvalat in som proffs, men i år tackar han ja för att han känner sig förberedd. Han vill prestera väl på plats, inte bara delta.
Patriks bästa tider på Ironmandistans är 07:49:18 (Köpenhamn förra året, världens genom tiderna nionde snabbaste tid på distansen), 7.50:16 (Frankfurt i år) och 07:55:28 (Barcelona förra året). Det betyder att han inte bara är en av få som gått under 8-timmarsgränsen. Har har dessutom gjort det tre gånger.
Det är inte bara som professionell triathlet som livet har utvecklats för Patrik:
- I år har varit en stor omställning då jag och Teresa fick vår son Matteo i mars... Det tar självklart en del tid, samtidigt som vi flyttat och landat i en ny stad. Därför har mängden träning också pendlat en del. Men det brukar ligga på 20-30 timmar i veckan.
Ska man få till både kvalitet och återhämtning med en sådan träningsvolym, kräver det så klart en fulltidssatsning. De senaste åren har Patrik haft möjlighet att inte behöva ha ett "vanligt jobb” vid sidan av sin triathlonsatsning.
Så här fördelar sig hans träningstid en snittvecka, ungefär:
- Den tyngsta veckan kan landa på runt 35 timmar och brukar ligga 2-3 månader innan ett viktigt race, men där litar jag på Teresa och Uperform.dk coaching som lägger upp träningen... Och det varierar självklart efter livssituation, säger Patrik och fortsätter:
- Jag är i Texas nu för träning tillsammans med Patrick Lange och Boris Stein från mitten på september till början på oktober. Sen åker jag till Hawaii 6:e oktober och gör den sista veckan där.
- I Kona har jag laget jag tävlar för (BMC - Etixx pro triathlon team powered by Uplace, TS:s anmärkning) på plats med support. Utöver dem bor jag med Will Clarke från samma lag som inte tävlar och Michael Bosholdt (en sponsor som är med).
Även Patriks pappa kommer till Kona för att ge den support som behövs. De sista två veckorna består mycket av att förbereda sig mentalt och bibehålla den form man har.
- Ja, då är det för sent att göra något stort med formen, men att få fram den sista känslan, tro på sig själv, och bli riktigt motiverad är vad jag brukar fokusera på.
- Och så är det några få nyckelpass som ska göras för att behålla formen och göra kroppen klar för race.
Så vad har du Patrik för inställning till själva loppet, hans första i Kona? Det är inte ofta han stått på startlinjen med en målbild i termer av tid eller placering.
- Det tar ofta fokus från det som egentligen får dig att prestera... Det är något jag fått jobba med och som jag fått tala mycket med en mental coach och med Teresa om, för att hitta ett mål som inte är baserat på andra atleters prestation. Så som många gånger tidigare är det viktigaste för mig att göra ett lopp jag är stolt över och där jag gör allt jag kan för att prestera.
Hans inställning har hjälpt honom tidigare. Inte många proffs har i så unga år gjort så många lopp att vara så stolt över. Som ung simmade han, men i tonåren tog löpningen över. Många känner honom sedan tidigare också som en mycket uppskattad ledare på Team Snabbares träningsresa Tri Mallorca.
Patrik är uppvuxen i Stockholm, men bor idag i Danmark tillsammans med sin flickvän och coach Teresa, och deras son Matteo.
Och hur går det i VM då, vem vinner damernas respektive herrarnas proffsklass?
- Även om hjärtat säger Åsa Lundström och Patrik Nilsson, säger nog hjärnan Daniela Ryf och Jan Frodeno.
Jona Dahlqvist, 50
"nu stiger solen
det är tecknet
allt är klart för start
kör bara kör..."
Mitt mantra inför starten på IRONMAN
Hej mitt namn är Jona och jag ser mig nog som en rätt seriös triathlet. Passionen och glöden finns kvar efter över 17 säsonger med sporten och detta blir min 16:e Ironman!
Jag har dessutom haft den stora turen att köra Hawaii 3 gånger tidigare, år 2008, 2013 och 2015. Inga lysande tider att skryta om me jag känner att det tar lite tid att komma in i värmen och satsar på mig själv i år Målet är alltid att komma i mål innan solen går ner, det har inte lyckats hittills och lär bli ännu svårare nu när kvinnorna startar först 07:20
Min bästa tid på Ironman någonsin är 9:50… ”någonting” när jag var något yngre och vann SM på järnmannens tid i Kalmar.
Jag tränar mycket, lite som ett halvproffs, mellan 10 och 20 timmar, jag har ett fritt jobb med egen yogafirma, så kan styra lite som jag vill.
Det blir 3 pass sim i veckan. På sommaren är det havet varje dag, för jag har turen att bo 100 meter ifrån
Min cykelträning just nu är lite av ett experiment. Ett par gånger i veckan cyklar jag intervaller på vår hotyogastudio där det är 34 grader varmt och 40 procentig luftfuktighet.
En månad har jag kört där nu och känner att kroppen fortfarande blir trött, pulsen stiger, men jag känner mig mentalt mycket coolare. (Lutar mig tillbaka på modern vetenskaplig forskning som påstår att det funkar).
Löpningen är sämre med åren, kan inte springa så mycket och så hårt som jag vill, en gång i tiden sprang jag Ironmanmaran på 3:23! (ja, den tiden minns jag). Min dröm är att kunna springa under 4 timmar som 50-åring. Jag jagar det målet kan man säga. Springer på löpband 2 ggr i veckan nu, lite samma princip där som med hotintergvallerna, jag har tajts och tröja på och svettas som en idiot.
I övrigt kör jag massa yoga. Jag driver en Yrkesutbildning till Lic yogalärare från Malmö i Söder till Skellefteå i Norr. Många helger uppbokade.
Jag tränar på mkt hela den här veckan ut med lång cykling+ löp direkt efter, 2 pass hotintervaller, 2 pass på löpbandsintervaller och så lite sim och annat smått och gott på det. Sedan flyger till Kona måndagen den 2 oktober. Jag har många vänner där, det ska bli superkul och jag kommer att dela ”condo" som det heter i Hawaii, med två andra rutinerade konaveteraner, Helena Kvapil och Viktoria Johnsson.
Mitt mål med Kona är mentalt, jag har en plan, ska fram för allt inte hetsa upp mig i onödan och spilla energi för tidigt in i loppet.
När jag var ung tävlade jag i Alpin utförsåkning, som var över på några minuter:
Ironman är en helt annan typ av utmaning för mig, lång och länge triggar verkligen mitt eldiga temperament.
När det gäller proffsen, så håller jag på Heather Wurtele från Candada, hon är så himla trevlig, men vet inte om hon har kvalat, inte sett ”listan”. Vår egen Åsa är också min favorit såklart. Hon har iskylan som krävs för att prestera. På herrsidan håller jag på min brasiliansk kompis Thiago Vinhal, den första svarta att någonsin köra Proffs i kona!
Kramar och kraft, see you out there!
Ulrika Jansson Båving, 50
Var och när kvalade du in till IRONMAN World Championships?
IronMan Hamburg, 13 augusti 2017. Har inte varit med på IRONMAN World Championships tidigare.
Vilken är din bästa tid på en tävling över ironmandistans?
11.10.04
Hur många timmar i veckan i snitt har du tränat senaste året, för att kvala dit och prestera där?
13 h/vecka, varav:
Hur många timmar i veckan under den tyngsta träningsveckan (och när var/är den)?
V 21 och v 25, båda 17 h/vecka (inför IM Bolton v 28).
När åker du till Kona för slutladdningen/anpassningen?
Den 5 oktober.
Åker du själv eller har du någon/några (vilka) med dig som inte tävlar?
Jag åker med min make, som även han har kvalificerat sig för IronMan World Championship.
Hur ser din toppning/uppladdning ut sista två veckorna innan loppet?
De sista veckorna kommer jag att ha mest fokus på lite kortare pass inriktade på styrkeintervaller och tempoökningar för att försöka få i gång rappheten i benen. Men det blir träning med ett stort mått försiktighet!
Vilka mål har du på Kona (tid, placering, annat)?
Efter att i juli och augusti ha gjort två IM inom loppet av fyra veckor för att kvala till Kona (jag misslyckades vid första försöket) så har kroppen varit ofattbart svår att få i gång igen, och min hittillsvarande ”formtoppning” har enbart handlat om överlevnad, återhämtning och läkning av en fraktur i stortån som jag ådrog mig under simdelen i IM Hamburg. Så några förhoppningar om att prestera tidsmässigt får jag nog vara försiktig med.
Jag kommer att genomföra loppet efter bästa förmåga under rådande förutsättningar, och planen är att lägga fokus på det viktigaste av allt just nu: att ha roligt hela vägen, race with a smile och att över de vidsträckta förvridna svarta lavafälten njuta av frukten av min träningsinsats – och dessutom få dela det hela med min man.
Slutligen ska jag försöka lokalisera livekameran när jag (förhoppningsvis!) kommer i mål och vinka till mina ungdomar där hemma och mina klubbkamrater i Luleå Triathlon som kanske följer oss på webben.
Hur många timmar jobbar du med "ett vanligt jobb" i veckan?
Jag är egenföretagare och arbetar heltid (minst).
Idrottsbakgrund?
Ingen alls. Jag började springa när jag vara 42 år.
Annat man bör veta om dig, så att du får fler som hejar på dig 14 oktober?
Tidigare hade jag som enda motionsform 50 meters promenad till och från dagmamman två gånger om dagen. Men 2009 fick jag för mig att jag skulle göra det som på den tiden framstod som komplett omöjligt, nämligen att springa ett marathon. Tre år senare anmälde jag mig till det där konstiga som jag fått nys om och som lät ännu mer rubbat, nämligen en Ironman triathlon. Så småningom väcktes så drömmen om att ta mig till Kona.
Jag har ingen vinnarinstinkt överhuvudtaget, men kompenserar det med en förmåga att arbeta hårt, mycket och målmedvetet. Efter en fokuserad träningssatsning under det gångna året lyckades jag alltså nå så långt att jag kunde konkurrera om en topplacering och kvalificera mig till Ironman World Championship. Att det är fullt möjligt för en 50-åring utan tidigare idrottsbakgrund att nå en kvalplats till världsmästerskapen är jag ett bevis för. Med tålamod och fokus kan vem som helst kan uppnå sitt mål. Allt blir bra till slut.
Vem vinner damernas respektive herrarnas proffsklass?
Daniela Ryf och Patrik Nilsson.
Sten Orsvärn, 55
"Jag kvalade i maj på Lanzarote. Årets Kona blir min tjugonde ironmandistans totalt och min tredje i Kona. Jag var där 2012 första gången och återvände 2013 för att göra det lite bättre än första gången. Nu gör jag mitt första år i ny AG och tänker försöka göra det ännu lite bättre. Siktet är inställt på topp 5, men konkurrensen är tuff och det är mycket som ska stämma. Jag måste göra min bästa tävling för året och vara åtminstone en kvart snabbare än senast då jag gjorde 10:25. Den gången fick jag punktering och haveri på bakväxeln så det finns en del att hämta redan där. Statistiskt så bör en tid strax över 10 räcka. Men det är inte statistiken som jag tävlar med i Kona. Det är andra sega och stundtals orimligt starka gubbar. Samt ett varm och blåsigt klimat.
Jag har väldigt dålig koll på proffsen. Jag är extremt impad av Mirinda Carfrae för hennes fantastiska löpuppvisningar i Kona, men hon är ju mammaledig i år, så då får jag väl tippa Daniela Ryf. På herrsidan finns det ju några stycken heta kandidater där Sebastian Kienle nog sticker ut mest. Men jag hoppas och tror att vår egen Patrik Nilsson kommer stå för en bra uppvisning. Jag är helt säker på att Patrik kommer placera sig topp 3 i Kona och jag kommer inte bli förvånad, men självklart tusan så imponerad, om han rent av vinner hela tävlingen. Förr eller senare. Frågan är bara hur långt det kan bära redan i år?"
Emma Igelström, 37
Var och när kvalade du in till IRONMAN World Championships?
IM South Africa i april. Detta blir mitt första Ironman-VM.
Vilken är din bästa tid på en tävling över ironmandistans?
10.06
Hur många timmar i veckan i snitt har du tränat senaste året, för att kvala dit och prestera där?
Runt 20 h/vecka, varav:
Hur många timmar i veckan under den tyngsta träningsveckan (och när var/är den)?
45 h på playitas
När åker du till Kona för slutladdningen/anpassningen?
2 okt
Åker du själv eller har du någon/några (vilka) med dig som inte tävlar?
Vi är två som tävlar, men 8 stycken totalt, bland andra min storebror Mikael och coach Calle Brummer.
Hur ser din toppning/uppladdning ut sista två veckorna innan loppet?
Går mycket på känsla och eftersom min coach är med så får han styra.
Vilka mål har du på Kona (tid, placering, annat)?
Att NJUTA och gå i mål med en bra känsla och ett leende. Ska bara skaffa mig erfarenhet den här gången.
Hur många timmar jobbar du med "ett vanligt jobb" i veckan?
20 timmar ungefär.
Idrottsbakgrund?
Simmare med 5 VM-guld och12 EM-guld.
Vem vinner damernas respektive herrarnas proffsklass?
Ryf och Frodeno.
Micke Thorén, 55
Triathlonlegenden och Klassikerchefen Micke Thorén firar i år att det var 30 år sedan han senast stod på startlinjen i Ironman Hawaii, genom att köra där igen. Om han var säker på att kvala in? Ja han köpte biljett och bokade hus redan i februari. Hela familjen med sambos hänger med, som den triathlonfamilj de är. Frun Ann-Charlotte har vunnit flera SM i triathon hon med, sonen Mike har vunnit Vansbro ett par gånger och dottern Annie är proffstriathlet.
Till Kona för slutladdningen åker han idag 30/9. Micke har beslutat sig för att vinna sin klass och han brukar få som han vill. Under våren låg träningsdosen på runt 20 timmar i veckan. Något som utökades med ytterligare tio timmar under sommarens fyra semesterveckor.
– Min stora talang har alltid varit att träna och fördelen jag har jämfört med många andra är att jag aldrig slutade träna efter karriären. Jag kör alltid minst en timme om dagen. För mig är det lika naturligt som att borsta tänderna, säger Micke.
Han kvalade in via IM Kalmar, och där var det på håret. Men det gick. Han har tävlat på IM-VM tre gånge tidigare, 1985-1987. Bästa tid runt 9.40. Bästa tid på en ironmandistans över huvud taget: 9.16.
Hur många timmar i veckan i snitt har du tränat senaste året, för att kvala dit och prestera där?
Mellan 10-30 timmar, varav
Hur många timmar i veckan under den tyngsta träningsveckan (och när var/är den)?
30 timmar under 3 veckor 4 veckor innan Kalmar.
Hur ser din toppning/uppladdning ut sista två veckorna innan loppet?
Simmar banan den 7:e race, och cyklar hela banan den 8:e därefter bara lätt cirkulation varje dag till tävling.
Vilka mål har du på Kona (tid, placering, annat)?
Så nära 10 tim som möjligt, vinst i H-55.
Hur många timmar jobbar du med "ett vanligt jobb" i veckan?
VD för En Svensk Klassiker, jobbat 40-60 tim/vecka.
Idrottsbakgrund?
Triathlet sedan 1983, har vunnit ett antal SM/RM - ingen koll på hur många. Har gjort 10 st VM på olympisk distans.
Vem vinner damernas respektive herrarnas proffsklass?
Daniela Ryf och Jan Frodeno
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2025 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify