2019 augusti 28
Team Snabbare har gjort en hel del roliga, utmanande, härliga och ibland rent knasiga saker genom åren. Från nybörjarträning till tävlingar för världselit. Häng med på en berg-och-dalbanefärd genom de senaste tio årens speciella träningar, event, tävlingar och resor. Kanske var du själv med eller hade i alla fall hört talas om flera av dessa miniäventyr? Plus lite om vad som är aktuellt just nu. Häng med - nu åker vi!
Ett av sätten att hitta sånt som hänt är att kolla in Team Snabbares YouTubekanal. Ett annat är att kolla blogginlägg från förr. Ett tredje att kolla in facebooksidans gamla inlägg. Så vi gjorde allt det. Här är lite av det vi hittade.
Redan från starten så coachade Team Snabbare såna som ville utvecklas i den relativt nya och allt mer populära sporten triathlon. Plus erbjöd coachad teknikutveckling i delgrenarna simning, cykling, löpning och swimrun (även om sporten inte hade döpts till det från början). Plus anordnade träningsresor med fokus på cykling och triathlon.
Man kan ju presentera det man hittat i ett sånt här neddyk i skattkistan av gamla grejer på olika sätt. Kronologistkt t ex. Men det blir för tråkigt, så vi valde lite mer tematiskt, med hopp framåt och bakåt i tiden.
Men vi börjar med ett visst år. 2012. För även om Team Snabbares verksamhet för och med triathleter redan var igång då, så var det just 2012 som riktigt många upptäckte sporten och ville prova den.
2012
Lisa Nordén vann silver i triathlon vid London-OS 2012. Dessutom vann hon VM-serien samma år, och då med final i Stockholm och målgång framför slottet. Det blev extra spännande eftersom Lisa laddade upp till finalen med magsjuka, muskelbristning och sjukhusbesök. Samma år fick hon bragdguldet. (Aktuellt: Lisa Nordén satsar nu på OS igen - men som cyklist!)
”För en serie bragder i tre delar med flera vanskliga lägen, silver blev till guld”, var juryns motivering när triatleten Lisa Nordén tilldelades 2012 års bragdguld. Därmed slog hon en rad andra stora svenska idrottsprofiler, t ex Zlatan Ibrahimovic.
– Zlatan är fortfarande bättre på fotboll än mig, men detta är jättestort för mig som person, sa Lisa till SVT.
Tilläggas bör att det var väldigt stort även för sporten triathlon, som plötsligt kom in i vanligt folks medvetande.
Från Kalmar Ironman / Ironman Sweden premiäråret 2012. Bland annat kan du se en överlycklig vinnare i damklassen, Åsa Lundström. Åsa har också varit ledare på Team Snabbares träningsresa till Mallorca. Vilket är något hon delar med den manlige rekordhållaren i samma tävling, Patrik Nilsson.
Samma år, 2012, fick tävlingen Järnmannen i Kalmar officiell Ironmanstatus. Och med det växte intresset ytterligare för sporten. Ironman Kalmar / Ironman Sweden går så klart på den officiella Ironmandistansen: 3 860 m simning, 180 km cykel och 42,2 km löpning (marathon). Start, växling och mål är centralt i Kalmar, och loppet går i mitten av augusti varje år. Loppet har numera klart fler deltagare än alla maratonlopp i Sverige med undantag för Stockholm marathon.
TRIATHLON
Hur ser det ut när nästan 40 triathleter tränar växling en regning kväll i maj 2013, efter lite tips och intervjustund med Lisa Nordén? Jo ungefär så här :)
Team Snabbare har hjälpt tusentals nybörjare att bli triathleter. Från enkla prova-på-träningstävlingar, till avancerade helger med filmade teknikanalyser och personligt anpassade träningsupplägg och coach på armlängds avstånd.
Genom att de träningstävlingar vi arrangerade vid Sjöhistoriska muséet på vårar och somrar blev allt mer populära, så kom många nya in i sporten.
Träningskvällarna i triathlon vid Sjöhistoriska, som Team Snabbare höll i under de år då sporten växte dramatiskt, var både kul och en tydlig markör över sportens popularitet.
2012 ökade intresset för träningskvällarna vid Sjöhistoriska dramatiskt vecka för vecka. Dessa kom-som-du-är-det-är-gratis-och-för-alla var till slut uppe i 600 triathleter som körde minitri/växlingsträning ihop med tekniktips en helt vanlig vardagskväll.
Videon ovan är från en augustikväll 2013, precis innan tävlingen Vattenfall World Triathlon Stockholm. På själva tävlingen var Team Snabbares Pål Török, som oftast ledde träningskvällarna vid Sjöhistoriska ihop med Micke Rosén (sim) och Fredrik Zillén (löp), även den som var startade loppet och lugnade alla nervösa förstagångstriathleter innan de skulle kasta sig i vattnet.
Tävlingen var den överlägset största triathlontävlingen som arrangerats i Sverige och andelen nybörjare, som gjorde sin allra första tävling var extremt hög. Man kunde välja på sprint- eller olympisk distans, solo eller som del i stafettlag. Under träningarna inför denna tävling och under själva tävlingen föddes tusentals triathleter varje år.
Lite från Ironman 70.3 Mallorca, som lockat många av deltagarna på Team Snabbares träningsresor till Mallorca att tävla i triathlon på längre distanser. Här från 2018.
En annan tävling med Ironmanstämpel som har en speciell plats i Team Snabbares hjärta är Ironman 70.3 Mallorca. Varje år den tävlingen gått hittills så har många av de svenskar som tävlat också deltagit i vår träningsresa innan (som avslutats med just denna tävling).
Några bilder av Gunnar Eld från Ironman 70.3 Mallorca 2015.
Till 2020 blir det dock mer rent cykelfokus på denna träningsresa till Mallorca - en chans för gamla triathleter att utvecklas som cyklister och lära sig "riktig" klungkörning!
XTERRA
Redan under vår träningsresa till Sydafrika 2015 deltog de flesta i en XTERRA-tävling nära Stellenbosch där vi bodde då. Det var också en del i förberedelserna för att arrangera XTERRA i Sverige, som ingick i världscupen för terrängtriathlon. Tävlingen består av simning på samma distanser som vanlig triathlon, men sedan är det spenaten som gäller. Cyklingen går på MTB på ganska avancerade och mycket kuperade banor i fantastisk terräng. Och löpningen är lika vacker som utmanande, ofta på små stigar uppför och nerför berg.
Team Snabbare anordnade under flera år världscuptävlingar i terrängtriathlon (XTERRA, alltså MTB-motsvarigheten till Ironman). Här en film inför XTERRA Sweden 2016. Tävlingarna gick vid Hellasgården i Stockholm och en stor del av världseliten var på plats.
Monsterbacken, visad av banchef Micke Hanell. Från 2015.
Från XTERRA Sweden 2016.
Helena Erbenova vann damklassen före proffskollegan Carina Wasle under XTERRA Sweden 2015.
Rickard Schuber under XTERRA Sweden. Foto: Gunnar Eld. Rickard är även cykelguide på Team Snabbares cykelresa till Gran Canaria i vinter och till träningsresan över påsk till Mallorca.
INOMHUSTRIATHLON
InomhusTriathlon hölls som träningsform med ledare från Team Snabbare, dels på Actic i Högdalen, Stockholm, dels på Actic i Kungsbacka, Göteborg. Dessutom anordnades tävlingar flera år i denna intensiva sport, arrangerade av Team Snabbare. Här från Högdalen 2014.
Från finalen av inofficiella SM i InomhusTriathlon 2015 på Sydpoolen i Södertälje. Vinnare i finalen blev på damsidan Jenni Nilsson, IF Mantra Sport före Eva Marie Wergård, Lidingö Triathlon. På herrsidan vann Jesper Svensson, Uddevalla CK Triathlon före Oskar Djärv, IF Mantra Sport. Deltävlingar hade hållits i Stockholm (flera olika), samt i Halmstad, Helsingborg, Lund, Uppsala och Södertälje.
SIMNING
Varje vecka året om bedriver Team Snabbare individuellt coachad simverksamhet, med proffscoach på kanten. Oftast 3-4 dagar varje vecka. I olika simhallar när det är inomhus, och oftast vid Hellasgården flera gånger i veckan när det är sommar och utesäsong.
Simträning Deluxe finns numera även i Vällingby, på Nälstabadet, där Simträningen Deluxe Teknik & Distans OW går varje lördag kl 08.00-09.30, i 50-metersbassäng. Här en liten film hur det är att vara där.
3 snabba tips för simspecifik rörlighet och styrka, presenterat 2014 av simcoach Ulf Hausmann. Observera skillnaden i hårlängd och frisyr mot nu på Ulf.
Här lite från öppet-vatten-premiären i slutet av maj 2015, med tekniktips av coach Ulf Hausmann.
Öppna Stockholmsmästerskapen i TriSim 2018, i Högdalens simhall. Arrangör: Team Snabbare IF. Det är en rolig simtävling för triathleter och andra glada. Individuella distanser: 50m, 100m & 400m frisim och 100m medley. Tävlingen har gått två år.
En massa simcamper arrangerar Team Snabbare också, oftast två eller tre per år. En som går just nu är Simcamp Deluxe Höstboost. Annat aktuellt inom simningen är att innesäsongen med Deluxesimning precis börjat, liksom crawlkurser och Teknikcoaching med filmad simanalys.
CYKLING
En massa tröskeltester har gjorts, en massa rundtrampsanalyser också. MTB-kurser har hållits. En massa mil har cyklats, framför allt på Mallorca.
En ung Patrik Nilsson gör tröskeltest och rundtrampsanalys hos Pål Török, Team Snabbare. Numera är Patrik ett av de snabbaste proffsen på cykeln (och även i simning och löpning).
Här lite från cyklingen under träningsresan till Mallorca 2017.
Linda Sernfalk visar hur du snabbt byter slang under cykeltävling. När man är nybörjare är såna här tips i all sin enkelhet ovärderliga. Från workshop under träningsresan på Mallorca 2013.
Och för att hålla temat med cykelmek under träningsresan till Mallorca på våren, kommer här en video med Marcus Hultgren, då cykelledare på resan och numera triathlonproffs.
LÖPNING
Team Snabbares löpcoach Mattias Weineson bjuder på några övningar för bättre löpteknik, i denna intervju med tillhörande video från Sportamore.
En massa löpteknikkurser, filmade teknikanalyser, löpgrupper för fart respektive med fokus på förbättrad styrka och rörlighet och ffa löpteknik på längre distanser har körts genom åren. Och en massa löp-PT-timmar med våra olika proffsiga löpcoacher. På senare år ffa Mattias Weineson, Tomas Granberg, Per Håkansson (alla Stockholm) och Martin Wetterhorn (Malmö).
Några övningar från en video 2014, med dåvarande löptekniktränaren Fredrik Zillén: "10 djupa utfallssteg bakåt så du känner att du får en bra stretch i höften, snabbt upp till startläget + 5 likadana men med ett hopp. Kom ihåg att alltid stanna till i startpositionen en sekund för att utmana din stabilitet."
"Omvända ZombieGrodor" - En övning döpt efter hur man gör den och som verkligen ger lår och rumpa vad de tål. Från 2014.
Från tvådagars bergslöpning, med övernattning, under årets träningsresa till Mallorca. Runners high!
YOGA
Yoga fanns med från början, även om många då såg det som konstigt/udda, eftersom simmare, cyklister, löpare och triathleter ju är tuffa och inte ska behöva hålla på med sånt där mjukistrams. Fast så sipprade kunskapen ner om att det inte är så dumt att återhämta trötta muskler och stela kroppar och stressade knoppar, för att få ut maximalt av den träning man lagt ner i form av resultat/prestation. Och för att bara hålla sig skadefri och må bättre. Så efter några år blev det ett naturligt inslag för alla inblandade.
De sista tre dagarna på 2017 samlade vi ihop året som gått och förberedde oss för det nya - med yoga, reflektion och skrivövningar. Vi sträckte ut, utmanade, utforskade och andades medvetet. Vi gick från rörelser till stillhet med andning och fokus, under totalt nio timmar. Vi kallade det MellandagsYoga.
Första veckan i oktober 2017 hängde 31 glada med Team Snabbare till Parga, Grekland. Här en liten film om yogadelen av resan. Yogan leddes av Marika Török och Pål Török.
På ett yogaretreat vi arrangerade på Skeviks gård, där vi också leder yogapass, löppass, funktionell styrka mm.
STYRKA & RÖRLIGHET
Svaga, och stela fötter gör dig inte bara långsammare och mindre uthållig - du riskerar också olika typer av skador, från problem i fötterna till långt upp i ryggen via vrister, underben, knän, höfter, ländrygg, osv. Det här är ett, av många, sätt att stärka och mjuka upp dina fötter. Video från 2013.
Uppvärmning och aktivering med Marika Török. Allt för att få grundläggande styrka och rörlighet och slå på de muskler du behöver slå på innan du simmar, cyklar respektive springer. Från 2014.
SWIMRUN OCH SIMSAFARI
Många har provat på swimrun för första gången under träningsresorna till Mallorca. Här en Swimrun i april 2016, på Mallorca.
Team Snabbare simmar Deluxe hela somrarna. Ibland gör vi dessutom små extra utflykter. Den här kallar vi simsafari, och det är egentligen en swimrun. Fast med gruppgemenskap och naturupplevelse i centrum - ingen tävlan alls, för vi väntar in varandra hela tiden. Efter varje simning och efter varje löpning. Och så klättrar vi lite. Och fikar lite. Och rent av sjunger lite när andan faller på. Från 2017.
LÖRDAGAR DELUXE & EVENT
Under flera år var varje lördag med Team Snabbare är en lördag deluxe. Vi började simma 07.15, och coach Ulf Hausmann gjorde deltagarna starka, snabba och med finslipad teknik. Sedan var det yoga för simmare med Pål Török. Där blev deltagarna ännu starkare, rörligare - och hittade dessutom lättare andningen, avslappning och det inre fokuset. Efteråt var det fika och brädspel. Livet handlar ju om balans. Detta gick av stapeln på Högdalsbadet, som nu är stängt för renovering. Kanhända blir det något liknande i framtiden igen?!
Simcamp, yoga o föreläsning om träningsoptimering var det just denna gång. Liknande event är också en variant på lördagar deluxe, och de har vi med ojämna mellanrum. Ibland kallas de Triathlondagar och innehåller cykling och/eller löpning också.
Team Snabbare arrangerar en massa andra träningsevent också, både för företag och privatpersoner. Men det blir helt enkelt för mycket att skriva och berätta om här. Någon måtta får det ju vara. Vi skulle ju kunna berätta om alla löpgrupper vi arrangerar för företag t ex. Eller resor. Men det blir ju för mycket att skriva om här. Internet kan ju ta slut. Läs mer här istället.
Samma sak när det gäller Team Snabbare IF:s verksamhet. Det blir för mycket att gå in på det här. Men det är en klubb för alla, men framför allt för dig som gillar att ha något socialt som komplement till själva träningen. Läs mer här.
COACHING
Carolin Sedig efter att ha blivit näst snabbaste svenska vid Ironman 70.3-VM i Sydafrika förra året, trots att hon är relativt ny i sporten och på distansen. Både hon och coachen Pål Török var nöjda.
Det är inte lätt att berätta i bild eller via film vad som hänt och händer inom området coaching, för vi har hjälpt så många med så helt olika mål genom åren. Målet kan vara att åldras med stil, att må bra, att hålla sig aktiv och skadefri. Eller att slå sina personliga rekord och aldrig sluta utvecklas. Eller att tävla mot andra och ta medaljer och komma till VM och prestera där. Det ser så olika ut.
Team Snabbare har utvecklat sin egen coachingplattform, för att kunna ha en tät kontakt mellan coach och adept. Detta för att enkelt kunna följa upp och anpassa träningsupplägget efter verkligheten, alltså utefter hur adepten tillgodogör sig träningen.
Varje upplägg blir på det sättet helt unikt och individuellt anpassat. Inte "one size fits all". Dessutom är det många som tränar teknik med våra experter på det inom delgrenarna. Teknikutveckling är ju grundläggande.
Träningen i schemat utgår från pulszoner/fartzoner, som uppdateras automatiskt efter enkla regelbundna testlopp. Testerna används för att se om adepten gör framsteg i förväntad takt eller om något i upplägget måste förändras.
När du väl skaffat en grund att stå på, alltså en kropp som tål och klarar av träningen, genom att bli stark och rörlig nog att klara av en bra teknik (detta kommer först), så blir nästa steg att fokusera på att tillägna sig en bra teknik i det du vill utvecklas inom.
Först därefter kommer mängdträningen, som då förhoppningsvis sker med god teknik, och utifrån förutsättningen att du klarar tekniken och orkar med träningen utan att bli skadad.
Många gör tyvärr detta i omvänd ordning och vill ta en genväg genom att hoppa direkt till ett kortsiktigt resultat, utan att vare sig ha styrka, stabilitet, rörlighet, kroppskontroll, eller teknik nog för det. Och då slutar det allt för ofta i skador eller tappad lust när man ser att man inte lyckas leva upp till de (orealistiska) egna förväntningarna. Världen är full av tappade lustar. Vi försöker få till ett långsiktigt samarbete utifrån de faktiska förutsättningarna. Då kommer också resultaten, på mer än ett plan.
Pernilla Meyersson vann sin klass i Ironman France / Nice i juni 2019 överlägset och knep därmed även platsen till VM-finalen på Hawaii/Kona. Stort grattis!!! Och grattis även till coachen Björn Rosenthal.
Vi börjar alla coachinguppdrag med en CoachStart, för att kolla in förutsättningarna och hitta gemensamma och realistiska förväntningar. Vi försöker därefter se till att alla når sin fulla potential efter sina förutsättningar.
Ofta inbegriper dessa förutsättningar att man har jobb och familj att ta hänsyn till. Kanske har man begränsat både med träningsbakgrund och träningstid. Då hittar vi nycklarna för att ta sig så långt det går med just de förutsättningarna.
När man har skaffat sig en realistisk uppfattning om vad som krävs för att nå olika mål, kan man börja bryta ner dessa i delmål och börja jobba konkret. Först då blir det egentligen meningsfullt att ha en coach löpande. Men då är det å andra sidan en stor hjälp för de flesta. Bara det att man slipper tänka ut vad man ska göra, utan kan lämna över det till någon annan, är en stor lättnad för många.
RESOR
Ca 150 svenska triathleter, cyklister och andra glada spenderade en del av våren 2013 på Mallorca med Team Snabbare. Här en långfilm om hur det såg det ut. Resan till Mallorca är något vi har arrangerat varje år. 2020 blir det elfte gången.
Några av ledarna på Tri Mallorca 2015. Foto: Gunnar Eld.
Glada vid poolen. Från Tri Mallorca 2016. Foto: Ola Höiden.
En av många bedövande vackra vyer under resan Expedition Q, till Nordnorge 2016. Detta var en resa för Qvinnor, och handlade om att vara Qvinna. Om hormoner och om hur kroppen fungerar i olika åldrar. Vad den behöver. Ett gäng tjejer gjorde coola grejer ihop i fantastisk natur och miljö. Olika äventyr (som örnsafari, storfiske, fjällvandring och glaciärklättring) kombinerades med yoga, meditation och seminarier om att vara kvinna.
Tri Andalucia var en träningsresa som Team Snabbare gjorde till regionen Andalusien i Spanien 2013. Först var vi i bergen kring Ronda för att ffa cykla och sedan vid kusten kring Almuñcar för att ffa simma. Sprang och yogade gjorde vi på båda ställena. Ledare var Ulf Hansen, Mikael Rosén, Pål Török, Ulrika Eriksson, Marika Török och Fredrik Zillén. Bland annat cyklade vi i de "vita byarna" (varav en överraskande nog var ljusblå för det var Smurfbyn, alltså en hel riktig by där filmen om smurfarna spelats in). En av dagarna cyklade vi hela vägen ner till havet, medans bagaget åkte tåg samma väg.
Från Team Snabbare Sea Camp - Liveaboard i Turkiet, 2015.
I oktober 2015 gick den första träningsresan med Team Snabbare där vi bodde på båt. Denna gång var det i Turkiet, som den flytande träningsresan gick. På programmet: Simsafari, crawlteknik, löpteknik, underbar traillöpning på lykiska leden (en av världens tio vackraste vandringsleder), swimrun, paddling, vandring, båtliv, semesterliv och massor av härlig yoga därtill.
Paus med vy, från toppen av Chapman's Peak Drive, utanför Kapstaden, Sydafrika.
Under träningsresan till Sydafrika 2015 cyklade, simmade och sprang vi så klart. Vi yogade. Vi körde MTB. Vi klättrade. Vi cyklade TILL en vinprovning på en vingård, men åkte buss DÄRIFRÅN. Och vi gjorde en massa annat kul, t ex paddlade med valar. Och var med i XTERRA South Africa. Och var med om safari från hästryggen.
Men frågan är om inte det starkaste minnet för de flesta deltagarna var när det direkt efter XTERRA-tävlingen bar av till Kapstadens största township, Khayelitsha, med 1,6 miljoner invånare i mestadels enkla plåtskjul. Många vita sydafrikaner är fortfarande rädda för att åka hit. Vi ville dock träffa folk som bor här, se på positiva exempel, ge konkret hjälp och lära oss mer.
Så vi hade bestämt träff med Loyiso Damoyi, inflyttad som ung till Khayelitsha och nu en av många förgrundsgestalter för den positiva utveckling som kontinenten och landet i stort är inne i. I takt med att fler får el och vatten frigörs tid för att kunna ta ett jobb, försörja sig och skapa sin egen framtid. Loyiso berättade sitt livs historia och bjöd in oss att träffa hans familj (som bjöd på mat) och det afterschool program med dans, musik och teater som han startat (som bjöd på dansuppvisning) för att barn och ungdomar ska få bättre förebilder och alternativ än gängvåld, droger och kriminalitet. Vi bjöds på en känslomässig berg-och-dalbana med många starka möten, skratt och gråt om vartannat, som vi nog aldrig kommer att glömma!
Team Snabbares ledare Pål Török fick snabbt tre kompisar i kåkstaden: LUKHO, ANELE och MADODA. Gladast i hela Khayelitsha?
Berättelserna, frågorna och diskussionerna handlade bland annat om religion, ras, initieringsriter (Loyiso blev av med halva lillfingret som barn, som alla andra i hans situation), omskärelse, kärlek, frihet, familj, trygghet, lojalitet och framtid.
Vilken styrka det finns hos dessa människor, och vilken ubuntu (afrikansk etisk och humanistisk filosofi som fokuserar på människors lojalitet och relation med varandra). Vi har mycket materiellt som de saknar. Men de har också mycket som vi förlorat i vårt moderna, individualistiska och materialistiska samhälle.
Här en fantastiskt god lunch township style, i skjulet där Loyiso växte upp.
Morgonmeditation under Yogaresan till Koh Samui, Thailand, 2016.
Den senaste träningsresan med boende på båt - Liveaboard - gick till Maldiverna tidigare i år. Vi såg massor av liv i havet. Vi såg obebodda öar. Vi yogade (i både soluppgång och solnedgång). Vi simmade en massa varje dag. Och vi solladdade batterierna, slappade och skrattade en massa också.
En av de härligaste upplevelserna med resan till Maldiverna i år var när vi simmade och snorklade med ungefär 100 delfiner i över en timme. Vi var på deras hemmaplan. De var nyfikna och lekfulla och lät oss vara med. Vi fick simma med dem, bland dem, både på och under vattnet.
Kommande resor närmaste tiden är:
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2024 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify