2017 september 27
Aron Andersson kommer att tävla i Ironman-VM på Hawaii med armcykel på cyklingen och rullstol på löpningen.
Inför Ironman World Championships i Kona, Hawaii den 14 oktober, har vi bett några svenska proffs och amatörer som lyckats kvala in dit att berätta lite om sina förberedelser och vad de tror om själva tävlingen.
Detta är andra delen, där rookies och erfarna age-groupers delar med sig. Mångbegåvade Aron Andersson, 29, fick ett wild card till Kona, men har erfarenhet från 4 paralympics i 3 olika sporter med sig i bagaget dit. Han gör en ett snabbstopp för tävlingen i form av en lång-weekend. Camilla Franks, 44, har med sig hela familjen till Hawaii och säger att "Triathlon har varit ett sätt för mig att hantera både sjukdom och sorg och resan till Kona är mitt sätt att fira livet med de människor som betyder allra mest för mig".
Artisten och atleten Daniel Adams-Ray, 34, giggar sig i form. Niklas Sjöblom, 33, tränar mest löpning och kvalade via Ironman Legace-programmet. Han har laddat för Kona genom att nyligen springa Berlin Marathon på extremt snabba 2:28. Till Hawaii åker han för att njuta. Hanna Johansson, 32, laddar istället med korta och intensiva pass cyclocross. Kvalade gjorde hon via IM Sydafrika i våras. Läs och dröm om din väg till Kona.
Aron Andersson, 29
Aron fick ett wild-card eftersom han körde bra i Kalmar förra året. Det blir hans första gång på Ironman-VM.
- Jag jag aldrig kört Hawaii innan så det ska bli riktigt häftigt! Min bästa tid på Ironman är från Kalmar förra året där jag körde på 10:29.38.
Aron tränar i snitt ca 12 timmar i veckan. Det senaste året har han dock simmat och cyklat väldigt lite då han fick sitt wild-card ganska sent, men efter det har det varit full fart.
- Min träning annars under året har bestått mycket av Surfski-paddling. Det är min nya favorit-träningsform!
- Min tyngsta träningsvecka förra året blev det ca 65h (det var när jag skidade till sydpolen).
Eftersom Aron är väldigt bokad i höst så blir det bara ett snabbstopp på Hawaii.
- Jag landar i Kona först på onsdag kväll och åker hem redan på söndagen så det blir en lång-weekend på Hawaii.
Med på resan har han sin flickvän Anja samt sin sociala-medie kille Felix.
- Jag har väldigt mycket jobb och resor sista veckorna innan jag åker så då blir det att träna lite lugnare och försöka prioritera sömnen så mycket det går. Jag hoppas kunna komma ner mot min Kalmartid, men vet att det kommer bli tufft.
I sitt vanliga jobb med föreläsningar, bokskrivande, programledaruppdrag och annat jobbar Aron runt 60 timmar i veckan. Så tiden till träning är minst sagt begränsad. Och även om han är debutant i Kona, så har han annan erfarenhet att falla tillbaks på:
- Som elitidrottare har jag bland annat deltagit på 4 paralympics i 3 olika sporter - friidrott, segling och kälkhockey - så lite erfarenhet har man ändå.
- Jag tror att jag är den första svensk någonsin som tävlar på Hawaii i rullstolsklassen, vilket känns häftigt. Jag kommer alltså köra tävlingen med armcykel på cyklingen och rullstol på löpningen.
Vem vinner bland dam- och herrpfroffsen då, eller din egen klass?
- Har ingen aning vem som vinner någon klass, men hoppas kunna njuta rejält av mitt eget lopp.
Camilla Franks, 44
"Jag kvalade in på Ironman Lanzarote i maj, där jag kom 1:a i AG 40-44. Det blir första gången på Kona, tjoho!
Personbästa på Ironman-distans är 10:32. Jag har tränat 15-20 timmar i snitt sedan november i fjol. Fokus för Lanzarote var mycket cykel och styrka då den banan krävde det, därför cyklade jag mycket cykelcross i vinter. Vanligtvis simmar jag 3-4 pass, cyklar 3-4 pass och springer 4 pass i veckan.
Jag har haft många veckor det senaste året på runt 20 timmar, de tyngsta veckorna runt 4-5 veckor innan Kona, med de långa cykelpassen på 6 timmar och några längre löppass på runt 3 timmar.
Jag åker till Kona en vecka innan tävlingen. Kan tyvärr inte vara borta från jobb längre och vill inte vara borta från familjen längre.
Hela familjen kommer dagarna innan. Man, tre barn, mamma, syster och svåger.
Hur min toppning/uppladdning ser ut rent träningsmässigt vet jag inte exakt än. Min coach lägger mina pass, men vanligtvis formtoppar vi cirka tio dagar, volymen går ner lite innan dess också. Uppladdning på plats handlar mest om att vänja sig vid värmen och om att testa banan. Fokus blir på att sova och äta och dricka bra så klart, samt mental förberedelse.
Då det är min första gång på Kona tycker jag att det är svårt att sätta ett tidsmål. Ingen ironmantävling är ju den andra lik. Jag är osäker på hur värmen kommer att påverka mig. Faktum är att jag sällan fokuserar på just tiden utan för mig är det min prestation som är det enda intressanta. Jag vill få till ett kanonlopp (för mig) så får vi se hur långt det räcker. En placering i den övre halvan av fältet är mer intressant än en tid under 11.30!
Jag har två ”vanliga” jobb, där jag delar tiden mellan att jobba som teknisk översättare och personlig tränare. Har det senaste året jobbat ca 75%. Försöker jobba sena kvällar när barnen somnat för att frigöra viss träningstid på dagarna när de är i skolan.
Som ung spelade jag basket. Sprang sedan ett par maror mellan barnen och cyklade en del. Började med ironman för fem år sedan och lärde mig crawla i samband med det. Har sedan dess kört åtta hela och runt fem halv-IM. Min första triathlon var Ironman France 2012.
Jag är norrlänning. Tränar i stort sett alltid själv och väldigt tidigt då jag älskar att träna långdistans men älskar min familj mer än jag älskar min träning. Självklart går långpassen ibland ut över familjetiden men mitt mål är att alltid vara hemma senast kl 11 på helgerna. Triathlon är så mycket mer för mig än Ironman och Kona, triathlon har varit ett sätt för mig att hantera både sjukdom och sorg och resan till Kona är mitt sätt att fira livet med de människor som betyder allra mest för mig. Sedan ser jag sjukt mycket fram emot själva utmaningen!!!
Jag har ingen aning om vem som vinner... Självklart håller jag på våra svenska atleter!!!"
Daniel Adams-Ray, 34
- Just nu gör jag 20 gigg på 30 dagar på Strandvägen 1. Jag giggar mig i form till Kona.
Niklas Sjöblom, 33
Niklas kvalade in till IRONMAN World Championships via via Ironman Legacy Program. Hittills har han genomfört 14 IM 2010-2017. I grunden är han annars löpare.
Vilken är din bästa tid på en tävling över ironmandistans?
- 9:51h
Hur många timmar i veckan i snitt har du tränat senaste året, för att kvala dit och prestera där?
- 10 timmar, varav:
När åker du till Kona för slutladdningen/anpassningen?
- Eftersom jag inte tävlar i egentlig mening kommer jag till Kona bara tre dagar innan loppet - delvis också för att maximera semestern efteråt.
Åker du själv eller har du någon/några (vilka) med dig som inte tävlar?
- Med min närmaste familj (fru, son och mina föräldrar).
Uppladdningen veckorna innan loppet får en betoning på återhämtning och värmeanpassning efter Berlin Marathon (som han nyligen sprang på snabba 2:28). En inte helt optimal förberedelse för IM, men väldigt kul i sig. Och det skvallrar ju om att löpformen är på topp (personligt rekord med över fyra minuter). I övrigt blir det lätta sim- och cykelpass.
Vilka mål har du på Kona (tid, placering, annat)?
- Främst att njuta av upplevelsen och sedan att ta det lugnt tills löpningen börjar.
Hur många timmar jobbar du med "ett vanligt jobb" i veckan?
- 50 till 70 timmar, plus resdagar.
Idrottsbakgrund?
- Jag började med löpning 2008 och triathlon 2010 och dessförinnan lite för många år utan någon egentlig träning.
Annat man bör veta om dig, så att du får fler som hejar på dig 14 oktober?
- Jag brinner för en välgörande stiftelse och dess mål att bota en hemsk hudsjukdom som drabbar barn från födseln, epidermolysis bullosa ("EB") heter sjukdomen och EB Research Partnership heter stiftelsen.
Vem vinner damernas respektive herrarnas proffsklass?
- Jag hejar främst på Åsa Lundström och Patrik Nilsson som båda är fantastiska atleter och förebilder. Daniel Ryf vinner damklassen och bland herrarna skulle jag gärna se Sebastian Kienle vinna.
Hanna Johansson, 32
"Jag kvalade i Sydafrika i april i år. Detta blir mitt första Hawaii. Jag har bra gjort två ironman tidigare, kvalade på båda men valde att inte åka förra året (efter Kalmar). Min bästa tid var på min första IM, i Kalmar förra året, 10:00:10.
Tränar i snitt 10-14 timmar i veckan, varav ca 3h sim (förmodligen mindre), 3-4h löp, försöker få in en timme styrka/rehab och resten cykel.
Tränar som flest timmar nu, ca 2-4 veckor innan tävlingen, och på sommaren eller när jag har semester/träningsläger. Jag var iväg en vecka i mars innan tävlingen och där försökte jag få in så många timmar som möjligt.
Jag åker till Kona ca 1,5 vecka innan tävlingen. Och vi är ett litet gäng som åker mer eller mindre tillsammans. Sedan kommer även mina föräldrar och syskon för att heja på men först någon dag innan tävlingen.
Uppladdningen på plats kommer mest att vara vila och försöka vänja sig vid värmen och göra sig av med den värsta jetlagen. Träna lite lätt, och det som är kul. På hemmaplan har jag försökt lägga så mycket träning som möjligt men också precis börjat tävla i cyclocross Jag har blivit van under året att tävla nästan varenda helg, så nu när landsvägscyklingssäsongen är över var jag tvungen att hitta på något nytt. Och så är det väldigt roligt (med cx) har jag upptäckt, men väldigt väldigt jobbigt. Så det har blivit korta och intensiva pass som uppladdning.
Men jag har inga direkta mål för Hawaii, det ska bli roligt att komma dit och genomföra tävlingen. Värmen kommer bli jobbigt och det känns som att det är det mest avgörande för mig - svårt att träna på hemma. Så jag tar det som en upplevelse, erfarenhet och lite semester.
Till "vardags" jobbar jag heltid, kontorstid. Har egentligen ingen direkt idrottsbakgrund, jag var hästtjej som liten. Jag har även tävlat i landsvägscykling i år, det är faktiskt det jag har gjort mest så så mycket triathlon har det inte blivit under året.
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2024 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify