XTERRA-VM-final på söndag - med två svenska proffs

Bilden: Martin Flinta och Jari Palonen efter XTERRA-finalen på Maui 2015.

Två svenskar, Jari Palonen och Sebastian Norberg, tävlar båda i proffsklassen när VM-finalen i terrängtriathlon startar kl 21.00 svensk tid på söndag 23 oktober.

Flera svenskar som tävlar i sina age-groups står också på startlinjen då. Några av dem siktar på pallen, medan andra är nöjda om de kommer runt den hårda högvåge-simbanan om 1,5 km, djungel&bergs-cykelbanan på 30 km mtb och äventyrslöpningen om 10 km riktig trail med ett leende på läpparna efter att ha gett allt. Den episka maui-banan är en upplevelse i sig.

Martin Flinta (bilden), även världsmästare i Adventure Racing med sitt Thule Adventure Team, tävlar på Maui i år igen, och har en age group-titel att försvara från förra året, då han även blev tredje snabbaste amatör och kom 24:a totalt med tiden 2:57:10. Martin Flinta är en av amatörfavoriterna inför årets final.

Flinta tävlade dock inte i Ironman World Championship i år är, så han är ingen utmanare till The Double, alltså det extra pris som går till den som får bästa sammanlagda tid på vm-finalerna i ironman och xterra, som traditionsenligt båda avgörs på Hawaii med två veckors mellanrum. 2013 vann Flinta The Double, något som ingen annan svensk lyckats med.

Favoriter på herrsidan i år till The Double är två av de fyra bästa männen från Ironman-vm på Kona för en dryg vecka sedan - Sebastian Kienle (Tyskland) som slutade 2:a och Ben Hoffman (USA) som kom 4:a då. På söndag möts de igen, i XTERRA-finalen.

I slaget om VM-titeln lär de antagligen inte räcka till ändå. Favoriter är förra årets segrare. Alltså i damklassen Flora Duffy (Bermudas) och i herrklassen Josiah Middaugh (USA). Utmanarna består t ex av trefaldige herrvinnaren Ruben Ruzafa (Spanien) och nya stjärnan och vinnaren av XTERRA Sweden bl a i år, Mauricio Mendez (Mexico), samt på damsidan dubbla världsmästaren Lesley Paterson (Storbritannien) samt Helena Erbenova (Tjeckien), som bland annat vunnit XTERRA Sweden tre år i rad.

800 tävlande från 46 länder har kvalat in till VM-finalen, inklusive 75 proffs. Åldersspannet är från 14 år (Bowen Satterthwaite) till 79 (Ron Hill). Kvaltävlingar till VM-finalen avgörs världen runt hela året. Totalt arrangeras 100 off-road triathlon under XTERRAs flagg, i över 30 länder varje år. I år avgörs XTERRA World Championship på Maui, födelseplatsen för off-road triathlon, för 21:a gången.

Tävlingsbanan på Maui är spektakulär.

Tävlingen i Sverige, XTERRA Sweden, har gått vid Hellasgården utanför Stockholm de senaste tre åren. Till nästa år blir tävlingen en del av Sjöstadsspelen, som arrangeras direkt nedanför Hammarbybacken. En del av både cyklingen och löpningen går uppför samma backe.

Förra vintern arrangerades för första gången alpina världscuptävlingar i just den backen. Den 31 januari kommer världens bästa skidåkare återigen till Hammarbybacken för att göra upp om pallplatserna i den alpina världscupens parallellslalomtävling för herrar och damer. Och 26 augusti avgörs alltså VM-deltävlingen i XTERRA terrängtriathlon där. Och då kan man kvala in till VM-finalen på Maui nästa år, om man placerar sig bra i sin åldersklass.  

Att tävla i XTERRAs VM-final är annorlunda än att Ironmans dito två veckor innan. XTERRA är lite mer lekfullt och avslappnat, även om proffsen tävlar om stora pengar och konkurrensen i toppen är knivskarp. Men det blir nog lite annat kynne som lockas fram av naturupplevelserna, och att man inte kör sig utmattad av bara distansen och värmen. Utan mer av farten.

Det går helt enkelt betydligt snabbare att återhämta sig från XTERRA än från Ironman. Så det blir tid och energi kvar för andra upplevelser och äventyr när man ändå är på Hawaii. Surfing och snorkling är två favoritsysslor för de svenska resenärerna.

Svenskar på plats är:

  • Jari Palonen (pro)
  • Sebastian Norberg (pro)
  • Martin Flinta
  • Sue Paz Thunström (som bloggar om sina äventyr här)
  • Christian Håkansson
  • Brian Fennimore
  • Per Hagardt
  • Fräs Jan Jonsson

Lycka till alla!

Du kan följa tävlingen genom att logga in www.xterramaui.com - sändningarna startar kl 20.40 svensk tid söndagen 23/10.
Pål Török
Pål Török

FörfattareKommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.