”Tidsbrist och okunskap” bakom bortsorterade Ö till Ö-vinnare

2014 september 04 8 kommentarer

Att Lelle Moberg och Daniel Hansson gjorde en fantastisk prestation när de vann Ö till Ö i måndags på ny rekordtid är helt klart. Samma sak gäller övriga deltagare. Snacket efteråt har däremot till stor del handlat om det faktum att vinnarna i mixed- och damklasserna inte nämnts alls i många rikstäckande medier. Team Snabbare har frågat varför.

Tävlingen Ö till Ö var i år rena propagandan för sporten swimrun. Strålande väder, fantastisk direktsändning av hela loppet via nätet, rafflande toppstrider och krossade banrekord till höger och vänster. En hel del av eftersnacket har däremot handlat om något helt annat. För när medias rapporter började dyka upp var det ett väldigt stort fokus på de lag som var först i mål i herrklassen samt rapparen Petter Askergren. Vinnarna i dam- och mixedklasserna nämndes däremot mycket sparsamt om ens alls, något som många blivit upprörda över och som blivit en snackis i sociala medier. Att det blev nytt banrekord med 19 minuter i herrklassen har stått i de flesta rubriker och ingresser i riksmedier och pratats om i SVT:s Sportnytt. Men att till exempel mixedklassen krossade banrekordet med över 40 minuter nämns inte alls.

I Dagens Nyheters pappersupplaga blev det nära tre helsidor från tävlingen, något som självklart är jättebra för sporten. Där låg mycket av fokus på uppkomsten av swimrun som sport samt striden i toppen av herrklassen och Petter Askergrens medverkan. Damsegrarna fick däremot nöja sig med några ord på slutet medan mixedlagen inte nämndes alls. När Team Snabbare kontaktar DN:s Nils Palmgren för att fråga varför det blev så här svarar han kort och gott: ”Jag skyller det på min egen okunskap och att det var bråttom att få iväg text och bild från Utö.”

Även på den välbesökta träningsportalen marathon.se fanns en nyhetstext om hur det gick i tävlingen. Där fick vinnarna i dam och mixedklasserna två rader i näst sista stycket.

- Jag hade dåligt underlag och lite tid att sätta mig in i tävlingen och skrev om pressmeddelandet från ÖTILLÖ. Håller med dig om att vi hade vinklat annorlunda om vi hade den informationen som du nu ger mig, skriver Torbjörn Sköldefors på maraton.se i ett mailsvar till Team Snabbare.

Att bygga en text på ett pressmeddelande är så klart något journalister gör dagligen. Och det är också troligen en av orsakerna till att rapporteringen sett ut som den gjort då pressmeddelandet från Ö till Ö har herrsegrarna i rubrik och ingress medan dam och mixedlagen nämns för första gången i de två avslutande meningarna. När sedan TT gjort en förkortad variant har de helt tagit bort de två sista raderna (bland annat) vilket gör att en lång rad tidningar runt om i landet som använder sig av TT:s material har texter där det ser ut som om det endast finns en herrklass.

Precis som de övriga som Team Snabbare pratat med så säger Ö till Ö:s pressansvarige, Josefine Ås, att det är tidsbrist som ligger bakom det hela. Att hon helt enkelt inte hann med att få med alla delar om till exempel banrekord i andra klasser än herrarnas innan det var dags att få ut pressmeddelandet.

Något som spätt på upprördheten hos många var att kommentatorn till direktsändningen hade ett resonemang om att mixedlagen var så mycket snabbare än damlagen för att de hade en kille som kunde hjälpa till och dra kvinnorna under loppet. Problemet var att de i samband med de orden la ut  bilder på det mixedlag som låg i ledning (och slutligen skulle vinna) från en av långlöpningarna där Ulrika Eriksson drog sin lagkamrat Jonas Udhén och där det framgick med stor tydlighet vem som var den starka och vem som var betydligt mycket tröttare. Samma sak gäller de andra två lagen på pallplats i mixedklassen där det var kvinnorna som drog på löpningarna under de senare delarna av tävlingen. Ö till Ö:s tävlingsledare, Michael Lemmel, svarar på den kritiken: 

”Att Livekommentatorn sa en sådan groda var nog mest att han körde 12 timmar i stort sätt non-stop och att hans egen åsikt kom fram. Det reflekterar inte alls tävlingens åsikt då ingen förstår mer än Mats och jag att det inte spelar någon roll vad lagmedlemmen har för kön. På långa tävlingar har vi alla blivit omkringsläpade på av våra fantastiska kvinnliga lagmedlemmar.”     

Hur är det nu, är det inte självklart att det är störst fokus på de som kommer först in i mål helt oavsett vilket kön de nu har? Jo, så kanske man kan tänka. Men vänta nu. Man struntar ju inte i, eller prioriterar ner, en OS-medalj av Kajsa Bergqvist bara för att Stefan Holm och övriga herrfältet hoppade mycket högre än vad hon gjorde under samma OS. Varför ska man då göra det bara för att alla klasser startar samtidigt? Det kunde också vara kul att visa för alla som inte är insatta i sporten att swimrun även är för kvinnor och inte riktigt så macho och testosteronfyllt som man lätt får intryck av i rapporteringen som till stor bygger på pressmeddelandet och bilder på en haltande Petter med skäggstubb. I bilderna på kvinnorna som drar sin manliga lagkamrat finns fantastiska förebilder som kan visa vägen för många kvinnor som nu inte riktigt vågar sig på att prova. Men då krävs att deras prestationer lyfts fram. För då kan utvecklingen av sporten ta fart på allvar.

Inget ont som inte har något gott med sig och vi låter Michael Lemmel avsluta: ” Vi kommer i framtiden skriva våra pressmeddelanden på annat vis. Vi lär oss varje dag och gör vad vi kan för att förbättra oss.”8 Svar

Sofia H
Sofia H

2014 september 10

Mor/dotter är ju en fantastisk vinkel! Den vill jag skriva om …

Anders Frostberg
Anders Frostberg

2014 september 05

Kungsbackas lokaltidning Norra Halland har av naturliga skäl ett helt annat fokus i sin artikel “Nytt rekord av Ulrika i VM i swimrun”. Nämner inte ens de andra klasserna, enbart mix.

Fred Gabrielson
Fred Gabrielson

2014 september 05

Bra! Min erfarenhet precis: Mixklassen i Swimruntävlingar – och i synnerhet ÖtillÖ går ut på att en 90kiloskropp och en 60kiloskropp sitter ihop i en gummisnodd, i mitt fall så är det alltid 90kiloskroppen som släpas längs marken över stock och sten. Självklart egentligen…? Och vem har inte Bibben och Lotta som idoler?

Fredrik
Fredrik

2014 september 04

Det var lika förra året om ens omnämnande att mixed laget slog rekordet det året med också 40 min. Dessutom var vi rätt oväntade vinnare utan sponsor och har inte fått göra en intervju varken innan eller efter i någon tidning. Borde vara bättre med årets vinnare tycker jag.

Team Snabbare
Team Snabbare

2014 september 04

Glädjande att debatten och engagemanget i denna fråga har fortsatt och snarast ökat efter att Team Snabbare tagit upp ämnet om varför så många rikstäckande medier knappt – eller inte alls – nämnde hur det gick i dam- respektive mixedklasserna i Ö till Ö.
Denna artikel handlar dock om just denna fråga, inte om tävlingen i sig. Det är därför det inte just här står vilka som vann de olika klasserna. Däremot rapporterade Team Snabbare live om Ö till Ö på sin facebooksida, hela måndagen. Där rapporterades i både ord, bild och video från alla tre klassernas deltagare och vinnare.

Theresia Viska
Theresia Viska

2014 september 04

En stor eloge till team Snabbare som tar tag i det här.
Jag har hört att trötthet och kunskapsbrist har varit orsaken men jag har inte sett några nya inlägg eller notiser som understryker mix- och damlagens insatser.

Lotta Silwer
Lotta Silwer

2014 september 04

Bra skrivet – men dam- och mixedresultaten – men ni nämner i er artikel inte heller några namn på världsmästarna i dam- och mixklass..

Erika
Erika

2014 september 04

Bra inlägg i debatten men jag tycker tjejerna det handlar om också borde nämnas vid namn: Lotta Nilsson och Bibben Nordblom, mor och dotter, vann damklassen :) Fantastiska tjejer!! Fantastisk insats!!

Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.