Här en liten film som visar hur vi hade det.

Vad kan väl en oktobervecka i Parga, Grekland, vara? Jo den kan vara alldeles underbar! Fylld av yoga och simning, härlig natur, sol och värme, ny energi, träningsvärk, glada minnen och nya vänner. Så var det i alla fall när Team Snabbare för andra året i rad checkade in på Salvator Hotels & Spa med drygt 25 deltagare, 1-8 oktober 2018.

Som deltagare fick man välja om man ville vara med på yogaresan eller simresan, eller både och. Man kunde välja varje dag vad man kände för när det låg parallella aktiviteter, t ex yogaworkshop och äventyrssimning i havet. 

Vad tyckte då deltagarna efteråt? Jo, de gav resan som helhet medelbetyget 4,86 av 5 möjliga. Med toppar för Stämningen/trivseln och Ledarna, som båda fick 5,0 i betyg. Och det är faktiskt så det brukar vara när Team Snabbare ordnar träningsresor, att man inte bara tränar och utvecklas - utan man trivs. Mycket tack vare ledarna. Här några kommentarer från deltagarna:

"Proffsig träning i underbar miljö, en boost för kropp och själ!" tyckte Susanne Klyft, som liksom många andra var med för andra året i rad.

"Jättebra upplägg med mycket flexibilitet vad gäller både simningen och yogan som gör att man kan delta oavsett nivå. Alla instruktörer gav bra återkoppling på teknik." säger Ylva Bonde.

"Denna träningsresa (yoga) var den första för mig, det blev en fin upplevelse med trevliga reskamrater, underbar yoga med fantastisk lärare, toppen bra boende, väldigt bra mat och service i en underbar miljö. Jag kan och vill verkligen rekommendera denna resan." hälsar Marie Boderos.

"En skön vecka med härlig kombination av yoga, simning, löpning/vandring i vackra miljöer och med engagerade och duktiga instruktörer." menar Marina Lindgren.

På bilden ser du Marcus Hubrecht som just gått i mål i Kalmar Ironman för en dryg vecka sedan. Glad och lycklig, som man ska vara efter att ha tränat länge för att klara ett svårt mål och sedan gjort det.

Chansen till framgång ökar om man satsar lite extra någon eller några veckor om året för att nå ett genombrott i någon gren. Eller få till ett genombrott i sin grundläggande styrka och rörlighet, som krävs för att kunna träna så mycket man vill utan att bli skadad. Kanske kan du få till detta i trevlig miljö i sällskap av både likasinnade och din coach?!

Därför får du som är coachingadept till Team Snabbare 1000 kr rabatt per träningsresa som du gör med oss, som ett led i att nå ditt mål. Minst 6 månaders coachingupplägg krävs och att resan infaller på vägen mot ditt mål.

Uppfyller du dessa krav så är det bara att höra av dig så får du rabatten. Gäller fr o m hösten 2018 och hela 2019.

Många av aktiviteterna under Tri Mallorca ligger parallellt, så det blir lagom många som kör t ex swimrun eller som här äventyrssimning.

I vår blir det 10-årsjubileum för vuxendagiset med extra allt, alltså TriMallorca, Sveriges mest uppskattade träningsresa för triathleter och andra som gillar att bli trötta, bruna och lyckliga i gott sällskap och vacker miljö. Häng med du också!

Du kan välja mellan 7, 11 och 14 dagar i träningsparadiset. Direktflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Jönköping, Sundsvall, Skellefteå och Umeå. Boka-tidigt-rabatt och träningsglädje får man på köpet. Men de mest populära alternativen brukar försvinna snabbt. 

I våras bjöds deltagarna på dessa 139 uppskattade coachledda pass/kurser/workshops från TräningsBuffén Deluxe:

 • 14 Simpass i havet, varav flera äventyrssimningar
 • 14 Simpass i pool
 • 39 Cykelrundor med guide
 • 23 Löppass, med teknikfeedback - några i terräng
 • 2 SwimRun-träningstävlingar
 • 30 Yogaklasser
 • 5 pass Funktionell träning
 • 1 Boot camp
 • 2 Bergsvandringar
 • 6 Föreläsningar/ Clinics / Workshops, om t ex simteknik, den funktionella kroppen, samt Kost för folk som tränar
 • 2 Cykelmekarkurser

Länkar:

Karin HammarlidLeg. fysioterapeut, kan hjälpa dig att bli en bättre löpare, simmare eller cyklist genom att tillsammans med dig hitta svagheter i muskulatur och rörelsemönster - och sedan skapa träningsprogram för specifik utveckling.

Karins individuellt anpassade träningsprogram och övningar kan även hjälpa dig som är på väg tillbaka efter en skada. Karin kan hjälpa dig att åter bli balanserat stark, på alla sätt, inklusive om du kämpar med stress eller bristande motivation. Hennes egen träning består av simning, löpning och olika former av styrketräning och gruppträning. Karin är en hängiven swimrunner.

Karin är erfaren, men ny här hos Team Snabbare. Hon sprider kunskap och smittar med sitt skratt. Hon har ett stort intresse för och erfarenhet av prehab/skadeförebyggande arbete, samt välbefinnande både fysiskt och mentalt. Karin gillar träning i allmänhet, som ett verktyg för att må så bra man kan, och trailrun och swimrun i synnerhet. Hon kommer även att vara med under årets Tri Mallorca, i alla fall en vecka (5-12/5).

Du kan från och med nu boka Karin (ni kommer därefter överens om tid och plats, någonstans i Södra Stockholm) för:

 • Förebyggande: Rörelseanalys med detaljerad skadeprevention för att kunna träna så mycket du vill, utan skada och med optimalt fungerande kropp. Analyserar dig i simning, löpning eller cykling och kommer med personligt anpassade rekommendationer efteråt.
  • Pris & tid: 1200 kr, 55 min
 • Ev. behandlingserie efter analys:
  • 600 kr per gång, 30 min 
 • Behandling efter träning: Muskelmobilisering samt -töjning & idrottsmassage.
  • 1000 kr, 55 min
  • 500 kr, 25 min

Du har kanske sett olika klipp om plasten i haven på facebook eller youtube, det ena otäckare än det andra? Det läskigaste är att det är verkligheten. 8 miljoner ton plast dumpas årligen!

Vi som gillar att simma i sjöar och hav kan göra skillnad, istället för att stillatigande se på när våra hav fullständigt äts upp av mänsklighetens slarv och likgiltighet - med oöverstigliga konsekvenser för allt levande. Det är så lätt att bara titta på och tänka "det där får någon annan ta ansvar för". Men även om ingen kan göra allt, så kan alla göra nåt.

Team Snabbare IF har därför startat en insamling för WWF och deras globala arbete för våra alarmerande nedsmutsade hav och ett försök till att bevara våra havsskatter. Så klicka på insamlingen, swisha över ditt bidrag och sprid gärna detta vidare! Vi har satt ett mål på att få in 50.000 kr innan första september i år. Det gäller Plasten eller livet nu.

Vi kommer också att organisera olika praktiska aktioner i sommar där vi simmar och samlar in plast och skräp.

Här ett par alltför aktuella filmer, inte så aptitretande, men matnyttiga:

Andas gör vi hela tiden, omedvetet eller som här mer medvetet, under meditation och andningsövningar. Bilden på artikelförfattaren Pål Török togs under Team Snabbares yogaretreat på Vikasa, Koh Samui.

Att börja andas bättre är en enkel förändring som ger stor och snabb positiv effekt. När du andas djupt och lugnt, och verkligen andas ut all använd luft (med hög koldioxidhalt), så kan du börja använda din fulla syresättningspotential och därmed även nå din fulla energinivå, skriver Pål Török, yogalärare och triathloncoach som även nördat ner sig i fridykning. Här förklarar han sambanden och hur du kan använda dem till din fördel. 

Djupandning (eller bukandning, magandning eller yogaandning, kärt barn har många namn) leder till att du får mer syre ut i blodet. Därmed får du även en effektivare cellandning - den process som skapar energi i kroppen. Så att du blir piggare både i knoppen och kroppen. Du känner dig alltså inte bara piggare, utan orkar också mer.

Andas du däremot spänt och stressat, högt upp i bröstet, så använder du långt ifrån din fulla potential. Dessutom ökar då risken för att du kommer att stoppa i dig onödigt mycket snabba kolhydrater av den enkla anledningen att du känner dig seg och trött och behöver energi för att orka med det du vill göra.

Därmed riskerar du dels att gå upp i vikt mer än du vill, dels att dra på dig diverse välfärdssjukdomar som kopplas till högt intag av socker/kolhydrater. Och då fortfarande utan att ha tillgång till allt det syre du behöver för att t ex kunna simma, cykla, springa eller göra något annat roligt så intensivt och länge som du vill och egentligen skulle kunna.

Ta några djupa andetag först

Att kunna fokusera och lugna sig själv när man vill, gör ju så klart att man mår bättre och fattar bättre beslut. Det ligger mycket klokhet i det gamla rådet att först ta några djupa lugna andetag innan man reagerar på något som stressat en.

Att djupandning också balanserar det sympatiska (stressande) och det parasympatiska (lugnande) nervsystemet är ytterligare en fördel. När du andas stressat så blir effekten att stresshormoner utsöndras i kroppen och att t ex höftböjarmuskeln blir kortare - som en direkt reaktion på att hjärnan känner stress. Höftböjaren är den muskel i kroppen som snabbast reagerar på stress.

Självklart ger andningens kvalitet också effekter på din prestation. I allt du gör.

Djup andning ger längre höftböjare

Vill du kunna springa med god teknik, och orka springa länge utan att skada dig? I så fall bör du ha en lång och avslappnad höftböjarmuskel (psoas) att starta med. En som kan jobba starkt i sin fulla slaglängd. Det ger betydligt längre löpsteg och möjlighet till mer upprätt hållning istället för den sittande hållning med myrsteg som blir effekten av kort höftböjare.

Psoas är den muskel i din kropp som binder ihop under- och överkropp. Den gör så att du kan röra dina ben framåt, stabiliserar rygg och bäcken och ger en jämn viktfördelning från huvud till fot. Men den är också en muskel för överlevnad (fly- och fäkta).

Psoas fäster vid tolfte ryggkotan (T12) och och går sedan vidare genom bäckenet ner till insidan av lårbenet. Psoas kallas även för bio-intelligent vävnad, då den sköter många signaler om vår balans, kroppsläge och beredskap för strid genom kontakt direkt med hjärnstammen.

Intressant är också att psoas även fäster i diafragman. Det gör att en spänd psoas påverkar diafragman, vilket i sin tur påverkar vår andning, och vår syresättning. Det kan alltså lätt bli en ond cirkel ifall du andas stressat, stressar på jobbet och inte töjer din höftböjare.

Genom att hålla psoas i ett mjukt och avslappnat tillstånd så kommer din andning att påverkas till det bättre. Och genom att hålla diafragman aktiv och vältränad mellan att jobba och mjukna, så kommer psoas att påverkars positivt och du blir lugnare. Så en djup utandning får inte bara diafragman att slappna av - även höftböjaren slappnar av. Och du blir lugn.

Vill du kunna få ut mycket syre i blodet och därmed få mycket energi även i benen? I sådana fall är det bra att kunna andas djupt - och då behöver du kunna använda diafragman. Då blir det lätt en positiv spiral istället, eftersom det även leder till en mer avslappnad psoas.

När luften inte längre är fri

Extra tydlig blir dock effekten av god andning, när näsa och mun befinner sig under vattenytan. När du är i vattnet, så gäller inte längre att "luften är fri" som på land, utan istället att luften är en ändlig resurs som det gäller att hushålla med. Det är därför du ska blåsa ut all luft ur lungorna i vattnet, innan du roterar upp överkropp och ansikte för att andas in igen när du crawlar.

Det är ju inte speciellt resurssnålt att hälla ett helt glas vatten i ett redan halvfullt glas. Lika dumt är det att andas in innan du har andats ut klart. Det finns helt enkelt inte plats att få in så mycket frisk syrerik luft som du vill, ifall du först inte har ventilerat ut den gamla koldioxidstinna luften.

Det är framför allt koldioxidhalten som får hjärnan att signalera "jag måste andas!". Så därför är det extra viktigt att vädra ut den gamla luften. Inte nog med att du inte får in syret som din kropp behöver för att fungera eller prestera på den nivå du skulle kunna - dessutom börjar hjärnan spöka och ropa efter luft för att det finns för mycket gammal koldioxid kvar i lungorna. Dubbelt dåligt alltså.

Diafragman - värd att träna

Det finns stora likheter mellan yoga, simning och fridykning (dykning utan tuber) som har att göra med lugn och avslappning i relation till andningen. Inom yogan kan du träna på att andas i takt med dina rörelser, utan att riskera att få en kallsup eller drunkna. Och när du simmar eller fridyker så gäller det att kunna andas bra - annars får du snabbt syrebrist och måste sakta in simningen respektive avbryta dyket och gå upp till ytan.

Våra huvudsakliga inandningsmuskler är mellangärdet/diafragman och revbensmusklerna. Dessutom hjälper halsmusklerna och bröstmusklerna till lite. Av dessa olika andningsmuskler är diafragman den viktigaste. Den står för ca 75% av lufttransporten genom lungorna.

Diafragman är formad som en kupa mellan brösthålan och bukhålan. När muskeln arbetar dras muskeln nedåt och ökar därmed volymen ovanför, i brösthålan. Det skapar ett undertryck i brösthålan, och lungorna, som finns där, expanderar då och fylls med luft.

När diafragman slappnar av minskar undertrycket i brösthålan och luften åker ut ur lungorna. För att forcera utandningen kan även transversala bukmuskeln hjälpa till att trycka på underifrån för att öka trycket i brösthålan. Och det vill du kunna göra, för annars blir för mycket luft kvar i lungorna. Här kommer de olika andningsövningarna inom yogan in.

I vila rör sig diafragman ca 1,5 cm. Under djupandning rör den sig 6-10 cm istället - och förändrar därmed helt och hållet förutsättningarna för hur mycket koldioxid du kan vädra ut respektive hur mycket syre du kan andas in. Värt att träna!

Ju äldre du blir, desto mer luft stannar kvar eftersom andningsmusklerna blir svagare och bröstkorgen stelare. Om du konditionstränar regelbundet kan detta bromsas. Vid konditionsträning kan lungkapaciteten förbättras, men inte lungvolymen. Om du dessutom andningstränar, så blir effekten ännu mycket bättre.

Lungorna stora som en tennisplan

Lungorna är uppbyggda av massor med lungblåsor som innehåller luft. Konsistensen är ungefär som en tvättsvamp. En vuxen människa har omkring 700 miljoner alveoler/lungblåsor, och det är där som gasutbytet sker. Skulle man öppna upp och sprida ut alla dina lungblåsors på marken skulle deras väggar täcka en hel tennisplan.

Lungblåsornas väggar är supertunna (en cell tjocka) för att syrgas och koldioxid lätt ska kunna passera. Syrgas går in i blodet, från lungorna. Koldioxid och vatten går den andra vägen.

Andning för att utvidga livskraften

Lite kortkort yogahistoria, för att sätta in andningsövningar i ett större sammanhang: Ordet yoga härstammar från Sanskrit, för ca 5000 år sedan. Det betyder att förena, eller föra samman. Att föra samma kropp och själ, dig själv med omvärlden, jaget med det universella medvetandet.

Omkring år 400 sammanställde Patañjali en skrift med namnet Yoga Sutra (Yogans trådar) - som gav yoga en specifik utformning, ett system av övningar. Enligt Yoga Sutra finns fyra yttre och fyra inre fokus/trådar/grenar för att genom yoga kunna uppnå målet om ett högre medvetande där jaget kan smälta samman med det universella medvetandet.

En av dessa grenar är Asanas, vilket är sanskrit för "säte" och betecknar de positioner som en utövare intar med sin kropp (alltså det vi i västerlandet betraktar som yogapostioner). Enligt Yoga Sūtra ska en asana vara stabil och bekväm. Att hitta sätet är att förbereda sig för meditation (en annan av de åtta grenarna). Att genom kroppen få lugn i själen.

En tredje gren, av de åtta, är Pranayama - andningsövningar. Målet är att genom andningsövningar utvidga livskraften, prana. Och det är här vi hittar tillbaks till ämnet för artikeln.

Så gör du andningsövningen Nadi Shodana (växelvis andning):

 1. Sitt ner och blunda, med avslappnad mage och axlar. Se till att magen verkligen rör sig utåt och expanderar när du andas in och sedan inåt igen när du andas ut, så att du djupandas istället för att nöja dig med den ytliga bröstandningen.
 2. Sätt höger pek- och långfinger mellan ögonbrynen. Andas in och sedan ut djupt.
 3. Sätt höger tumme på höger på höger näsborre och täpp till. Andas in genom vänster näsborre och täpp därefter till den med lill- och/eller ringfingret. Håll andan en kort stund, under avslappning.
 4. Lyft av tummen och andas ut genom höger näsborre. Andas ut länge och djupt, så du blir av med koldioxiden.
 5. Andas sedan in genom höger näsborre, och täpp därefter till den igen. Hålla andan kort och andas ut lugnt och länge genom vänster näsborre.

Du byter alltså näsborre efter inandningen, och växlar mellan att andas ut och sedan in genom en näsborre i taget, och upprepar därefter steg 3-5 så länge det känns avslappnat. I början kanske det är fem minuter, sedan gradvis längre tid. När du gör denna övning, notera kort eventuella tankar och känslor men släpp dem sedan utan att låta dem fästa i ditt medvetande. Ha fokus på andningen och avslappningen som följer. Så mediterar du samtidigt, får tyst i "tjatterhjärnan" och kan nå ännu fler fördelar.

Bonus/överkurs: När du kommer till utandningen, och har andats ut all luft och tömt lungorna, se om du kan dra in naveln kraftigt mot ryggraden samtidigt som du stänger till näsborrarna och därigenom lyckas skapa ett vacuum i hela maghålan så att "magen försvinner in mot ryggen". Då ger du dels de inre organen lite skön massage och extra blodgenomströmning, dels komprimeras luften i lungorna och det sista av syret kan då komma ut i blodet. Effekten kan upplevas euforisk av hjärnan. Gör det dock inte mer än att du kan fortsätta andas in kontrollerat och avslappnat direkt efter.

I filmen Det stora blå (bilden ovan) gestaltas fridykaren Jacques Mayols liv. Mayol sprängde alla gränser inom fridykningen och slog en mängd världsrekord. Hans träning bestod till stor del av yoga, meditation och andningsövningar.

En av hans mest använda andningsövningar är just Nadi Shodana, som beskrivs ovan. Mayol ansåg att Nadi Shodana bygger upp energinivån, samtidigt som den ökar avslappning, medvetenhet och kreativitet.

Ingen dålig kombination. Lycka till!

Jonas Bohr (bilden), skriver i sin blog JB Cycling (som vi här återger med hans godkännande) om doping som en mer mångfacetterad fråga och som sker i en större utsträckning än vad många kanske förstår. 

I onsdags på väg i bilen till säsongens sista Smacktempo runt Fysingen så talade jag i telefon med en bekant om en aktie vi båda äger. Han är i 40 års åldern, skojar jag lite med honom så är han en schablon från finansvärlden eller Wolf of Wall Street light:-) Som många av de här killarna också är han i "gymsvängen" och tränar hårt och regelbundet för att uppnå sitt kroppsideal. Trots den här på ytan kanske något mindre smickrande beskrivningen av honom så är han "a good guy" stor humor och med hjärtat på rätta stället.

Han frågar mig om jag är ensam i bilen? Ja svarar jag och sen berättar han fullt öppet om sitt senaste halvår då han under 5 månader tagit doping i form av testosteron sprutor. Det är en förbluffande historia. Han gick från ganska deffad 74 kg och vältränad sedan flera år till 84 kg och stenhård på 5 månader. Med ännu mindre kroppsfett, nu runt 7% efter sin dopingkur med testosteron sprutor under 5 månader.

Han la alltså på sig lite drygt 10 kr muskler på 5 månader. Hans dopinglangare som "sakkunnig" i branschen sa att han fått 10 års stenhård tränings resultat på 5 månader.

Närmast en osannolik utveckling. Bänkpress från 100 till 125 kg. Knäböj från 120 till 165 kg. Han beskrev det som helt galet. Han kunde träna stenhårt, igen och igen. Åt massor och återhämtade sig på nolltid med toppenergi. Som att vara 18 år igen, humör på topp och kåt som en kanin sa han och skrattade. Han beskrev alla effekter som positiva och kände inga biverkningar förutom att hela garderoben blev för liten.

Sedan hade han slutat sin kur och jag frågade honom om han inte fick bakslag efter i o m att den naturliga testosteron produktion stoppas / minskas kraftigt i samband med tillfört testosteron? Nej kände inte mycket sa han, lite trött några dagar men sedan var det som innan ungefär svarade han. Nu hade han efter en månad utan bestämt sig för att börja igen och hans plan var nu att göra det långsiktigt men med relativt låga doser.

Han menade på att förutom att den egna produktion stannar så ser han hans gelikar i gymvärlden få nackdelar med testodoping så länge den sker med doser som inte utvecklar bitchtits, behåring eller akne på axlar osv eller håravfall. Allt blir bättre säger han..Och jag kan lova er att han inte på något sätt är extrem. Det är så här det ser ut på väldigt många gym runt Sverige idag.

Jag lyssnade fascinerat och frågar hur vanligt det är i gymsvängen? Det är mer regel än undantag, "alla" gör det säger han. Det finns förstås ingen riktig siffra men det har talats om 70 000 svenskar som tränar på gym som använder dopingpreparat. VÄLDIGT MÅNGA. När vi talas vid frågar jag hur mycket han skulle gissa förändringen blivit utan testo med samma träning och kost senaste halvåret? Max 1-2 kilo säger han. Det går inte att lägga på sig så mycket muskler på så kort tid, helt omöjligt.

En tanke dyker upp i mitt huvud. Jag minns de gamla Sportspegelreportagen från förr när reportrarna med beundran gjorde besök hos svenska NHL proffs som med mer regel än undantag alla hade lagt på sig 10 kg muskler första året de kom till NHL. Guess how? Jag kommer att tänka på en berömd svensk fotbollsspelare som på kort tid som utlandsproffs la på sig väldigt mycket muskelmassa..

 

Jag kommer att tänka på hur vissa cyklister under sluten av långa Grand Tours plötsligt höjer sig flera nivåer vs konkurrenterna. Eftersom testosteron är ett naturligt hormon så är det svårt att spåra med dopingprov, läs artikeln här.

Hans berättelse och resultat är så förbluffande att det förstås ytterligare stärker min redan starka tro på att en väldigt stor del av världseliten i i stort sett alla sporter som kräver uthållighet eller styrka är eller har dopat sig. Skillnaden är helt enkelt extremt stor i prestation med eller utan te x testosteron eller andra anabola steroider. EPO och annan bloddoping för konditionssporter. Pengarna, ära och berömmelse för stora och för lockande för att låta bli och risken att åka dit är på tok för låg. En gynnsam risk / reward för doping helt enkelt.

Jag frågade honom om han visste sin testo nivå innan han började dopa sig. Det gjorde han förstås och den var redan ganska hög 22 nmol/ liter (7-26 anses som referensintervall). Så det pekar verkligen på att det är betydligt mer än marginal gains som står på spel för en dopare / fuskare som tar till testo från normala nivåer. Jag gjorde själv en väldigt utförlig blodkontroll i februari via Werlabs och mätte upp alla möjliga markörer. Mitt eget testovärde var då 20 nmol/l vilket också är högt för en 50 åring. Sannolikt ett resultat av en någorlunda sund livsstil med varierad kost och tillskott samt bra träning. Livsmedel som sägs öka testosteron produktion är t e x avocado, ägg, rött kött, ingefära, ost och smör.Tillskott som kan öka teststeron zink och magnesium.


När jag hör han berätta sin historia så blir självklart en av funderingarna. Vad skulle hända om jag tog till doping hur mycket bättre skulle jag bli? Troligen ganska mycket? Det var precis den här frågeställningen som den amerikanske filmaren och amatörcyklisten Bryan Fogel tog reda på när han gjorde den så nu omtalade Netflix dokumentären Icarus - se den om du inte gjort det än. Den är grymt spännande och utvecklas till värsta spionthrillern på högsta politiska stormaktsnivå med liv och död på spel. Själva prestationsförändringen på Mr Fogel hamnar sedan i skymundan allt efter som dramat utspelas med avslöjandet av systematisk rysk statsunderstödd doping men det skymtar förbi en uppgift att han höjde sin FTP från 250 w till 350 w med testosteron och EPO ungefär lika med från motionsklass till bra svensk elitklass. En absurt stor höjning på kort tid.

Nu är nog Mr Fogel tyvärr långt ifrån ensam om att dopa sig inom amatörcykling. Han gjorde det ju med ett tydligt syfte också för att sätta ljus på problematiken. Men när situationen inom amatör / mastercykling beskrivs som endemisk då är det illa. I den oberoende dopingkommissionen CIRC:s rapport för två år sedan beskrivs dopingen som mycket utbredd fortfarande, ex mikrodoping enligt samt inte minst inom masterklasserna. Läs artikel från The Guardian om det här.

Inte jätteinspirerande att försöka konkurrera i världstopp i masterscykling när man läser det här och hör andra stories.

Nu ska man ju akta sig för att generalisera men som som tur är tror jag det fortarande är mycket ovanligt med doping i svensk elit och masterscykel. Eftersom jag fortfarande kan hävda mig någorlunda:-) Vi har inte alls den kulturen i idrottssverige även om man inte skall bli alltför naiv. Det har nog funnits bra många mer dopinghändelser både bland elit och amatörer än vad kanske både du och jag skulle gissa. Men i gymkulturen är det helt klart vardag idag och everyday business. För egen del drar jag en stenhård linje för de som tävlar. Jag skulle ha väldigt svårt att överse med en medtävlande som dopat sig. Unfair advantage helt enkelt. Vad hobbymotionärer däremot väljer att stoppa i sina kroppar det bryr jag mig lite mindre dömande om även om jag tycker utvecklingen på många sätt är beklämmande.

Jag tror inte man kan bli bäst utan doping men jag tror man kan bli "good enough" med en sund livsstil bra kost och träning och ett någorlunda stressfritt liv. Jag har som en del av er vet grävt ganska djupt i verktygslådan för att maximera min potential på ett rent sätt. Och även om jag inte kan bli allra bäst mot fuskare kan jag må bäst och det är väl ändå när allt kommer omkring det allra viktigaste.

Jonas Bohr, som själv beskriver sig så här:
50 år cykelbiten ala grande sen 6 år. Tränar målmedvetet och rätt mycket i min ambition att nå min maxpotential. Tränar och tävlar 2017 med Stockholm CK Till vardags entreprenör i finansbranschen.

Sveriges Radio har också planer på att göra en P1 dokumentär i frågan och intervjua Jonas kompis som dopar sig och belysa motiv och risk/reward.