Team Snabbares nyhetsbrev 26 mars 2020

Team Snabbares nyhetsbrev 26 mars 2020

2020 mars 26

Välkommen till Team Snabbares nyhetsbrev!

Hej!
Den här månadens nyhetsbrev handlar lite grann om tajming.
Vi lever i oroliga tider och det gäller att följa myndigheternas regler och rekommendationer, och hålla sig uppdaterad. För dessa ändras - och ska ändras - ofta. I Sverige har vi en tradition av självständiga myndigheter och att politiker lyssnar på vetenskap och experter. Och så länge experterna och ansvariga myndigheter ändrar sina råd vartefter en pandemi utvecklas, så lär politikerna också följa efter. Precis som det ska vara.
Man ska hålla avstånd till andra, stanna hemma om man har sjukdomssymtom samt skydda dem i riskgrupper. De som är både över 70 och har underliggande sjukdomar måste vi vara extra rädda om nu, och de ska nog hålla sig i självvald karantän så långt det går. Men de kan behöva hjälp att handla. Och de uppskattar nog att umgås i telefon också - mer än annars kanske.
Allt fler kräver intensivvård. Den stora utmaningen är att få vården att klara av det snabbt ökande vårdbehovet. Och då gäller det att alla inte kräver vård samtidigt, utan i lagom ökande takt och med en topp som vi klarar av.
De åtgärder som samhället inför bör öka gradvis i takt med smittspridningen. De behöver ha rätt tajming, så att de får optimal effekt, dvs att det får stor effekt på att minska smittspridningens hastighet utan att samhället i allmänhet eller vården i synnerhet, drabbas för mycket. Åtgärderna bör också kunna vara uthålliga. Detta är inte ett sprintlopp där politiker som gör mest snabbast skyddar sina samhällen bäst. Detta är ett marathon, och det gäller att ta detta hela vägen i mål.
Alla kan inte sitta i karantän ett år eller så, tills ett vaccin finns t ex. Samhället måste ju kunna fungera hyggligt, samtidigt som vi skyddar de svagaste och plattar till kurvan så att vården funkar. Och dessutom bör vi utnyttja att landet går i otakt, så att inte Stockholmare åker ut och smittar alla i Åre eller på Gotland i påsk t ex. 
Vi får nog i vilket fall räkna med att de flesta av oss kommer att smittas, och att det för de flesta inte blir så dramatiskt. Så att vi till slut uppnår flockimmunitet och därmed uppnår det enda trygga skyddet mot fortsatt smittspridning. Och så att Covid-19 i framtiden bara räknas som ännu en säsongsinfluensa. Men för att nå dit på ett bra sätt måste vi först se till att det inte går för fort. Så att vården hinner med. Och samhället runt ikring också. Tajming.
Folkhälsomyndigheten anser att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, och att idrott och träning därför ska fortsätta. Men att träningen kan behöva anpassas för att minska smittspridningen. Frisk luft är t ex extra bra i dessa tider. Och avstånd till andra. Men träning är fortfarande bra i sig. 
Team Snabbares träningsresa till Mallorca i påsk är så klart inställd, inte minst eftersom ingen får resa dit eller ens gå ut på gatan i onödan där. Alla resenärer ska få sina pengar tillbaks. Så småningom kommer vi alla att kunna börja resa mer igen. Men inte just nu. Tajming.
Träna hemma ska vi så klart göra ändå, om än med lite mer säkerhetsavstånd. Att cykla kan t ex vara ett extra bra sätt att ta sig till jobbet i dessa tider. Nu är rätt tajming att byta överfull buss mot cykel, för dem som kan.
När det gäller träningstips slår vi nu ett slag för just tajming. Mer konkret i simning. Med hjälp av hundsim. Läs mer nedan.
Och glöm inte att njuta av det du kan, här och nu, och inte bara oroa dig för hur det skulle kunna bli senare. Att njuta här och nu kan t ex betyda att träna säkert (ta inte ut dig max, och håll avstånd). Och samtidigt släppa på spänningarna och få lite avslappning på köpet. Det kan helt enkelt vara ett sätt att hålla hoppet, glädjen och immunförsvaret uppe.

Ta hand om dig och de dina & Happy Training!

Så får du rätt timing när du simmar
Timingen i simningen är avgörande för att du ska kunna utvecklas, skriver Team Snabbares simcoach Ulf Hausmann. Timingen är en grundbult i din simteknik. Det är så klart mycket bra att du fokuserar på olika tekniska detaljer och finslipar dessa. Men om du inte har rätt timing så ger förbättringarna av alla andra tekniska detaljer inte lika stor effekt.  

Läs mer

Fler borde cykla i coronatider
I en artikel i engelska The Guardian föreslås att fler borde cykla, i dessa coronatider. Varför? För att träning och frisk luft är nyttigt, och för att cykling är ett hälsosamt sätt att ta dig dit du ska (t ex till jobbet) utan att behöva vara närmare någon annan än en meter eller två - till skillnad mot i kollektivtrafiken.

Läs mer

Crawlkurs intensiv, 6 ggr 
Crawlkurs där du i liten grupp på max 8 personer lugnt och metodiskt lär dig grunderna i att simma crawl. Du hittar ett bra vattenläge, får ordning på andningen och får till ett bra drag i vattnet. Målet är att du skall få en bra crawlteknik, kunna simma längre och mer avslappnat, och dessutom kunna simma snabbare vid samma ansträngningsnivå än innan kursen. 
Kursen går i Farsta, två gånger i veckan i tre veckor; tisdagarna 14/4, 21/1 & 28/4, samt torsdagarna 16/4, 23/1 & 30/4.

Läs mer

Teknikcoaching med filmad löpanalys
16 maj kl 14-15.30 kan du få en intensiv boost av din löpteknik. Först blir du filmad ur olika vinklar. Sedan blir det löpteknikteori och individuell teknikträning, med hjälp av professionelle löptränaren Tomas Granberg. Du kommer att ha stora möjligheter att utveckla din löpning riktigt ordentligt under denna intensiva teknikcoaching. Du får både en praktisk och en teoretisk genomgång av din teknik, samt möjlighet att justera och se resultatet.
Plats: Eriksdalsbadet, vid utegymet mot vattnet.

Läs mer

Simnyheter, simcamp & utepremiär
Ja tänka sig, Det kommer faktiskt att bli en sommar i år igen och vi kommer att simma ute allihop, inte bara några enstaka vinterdoppare. Läs mer om Simcamp IN&UT, Öppet vatten säsongstart, 2 x simsafari, sim-PT Tomas Granberg, teknikcoaching öppet vatten och vad som gäller för sommarsimningen i övrigt. T ex Deluxesimning tre gånger i veckan vid Hellasgården. Kanske du rent av får feeling och tar ett vinterbad idag för att du inte kan hålla dig?

Läs mer

Coachhjälp för att nå ditt mål
Om du vill bli ditt bästa jag lagom tills startskottet går på den där tävlingen du siktar på, då kan det vara bra med professionell coaching via Team Snabbare. Det gör det lättare att komma igång med goda träningsvanor, och att hålla sig motiverad och skadefri - så att du ständigt utvecklas och når dina mål.
Vi hittar lösningen som passar dig och ditt liv! Din coach anpassar hela tiden ditt träningsprogram utefter hur du svarar på träningen och efter hur ditt livspussel ser ut.
Ni kommunicerar enkelt i vår Coachtjänst, och/eller via telefon, sms eller kanske att ni rent av tränar ihop ibland. Välkommen till Coaching Deluxe.
Läs mer

Big Day 24 maj vid Hellasgården!
En Big Day för dig som tränar triathlon är ofta en extra lång och viktig träningsdag, ett tillfälle att träna på att tävla - t ex på din tävlingsdistans och/eller tävlingsintensitet. 24 maj anordnar Team Snabbare en Big Day vid Hellasgården för sina coachingadepter. Du som inte är adept men medlem i Team Snabbare IF också kan vara med. Är du inte medlem så kostar dagen 300 kr och då ingår medlemskap i TSIF. Det blir ett sätt att göra viktig träningsdag lite mindre dramatisk och lite mer trevlig.

Läs mer

Dubbelarmtag & drills
"Det är många som frågar mig vilka övningar man ska köra för att blir en bättre simmare", skriver här Team Snabbares huvudcoach i simning, Ulf Hausmann, och fortsätter: "Det finns inget enkelt svar." Här kommer i alla fall lite mer om en riktigt bra övning - dubbelarmtag.

Läs mer

Falunhelg med Team Snabbare IF
När Team Snabbare IF åker på träningshelg är det både mycket träning och mycket social samvaro som står på menyn. Tidigare har föreningsbenet av Team Snabbare bl a simsprungit på Fårö 1:a advent samt fäktats mot och läst poesi för varandra i Uppsala.
I Falun 14-16 februari utgjordes träningen av simning, yoga, velodromcykling, skidåkning och överraskningsmomentet redskapsgymnastik. De mer sociala delarna utgjordes bland annat av gemensamt lagade middagar och sena samkvämskvällar med kortspel i lag.

Läs mer

2 tips för bättre anspänning & avslappning
När och var ska du slappna av och när och var ska du spänna dig, när du crawlar? Detta benar Team Snabbares simcoach Ulf Hausmann ut i detta blogginlägg.

Läs mer

Röda Havet 2020 - bokningen öppen!
Häng med på en fantastisk tränings- och upplevelseresa till Röda Havets kristallklara och varma vatten 30 okt - 13 nov 2020! Välj mellan första veckan (30 okt - 6 nov), andra veckan (6-13 nov) eller 14 dagar. Under en magisk vecka (eller två) bor du på en modern och bekväm båt (Liveaboard) i ett guppande träningsparadis tillsammans med Team Snabbares populära och erfarna tränare och trivselskapare.

Läs mer

Månadens citat

"Mycket fin resa med bra upplägg, fantastisk cykling, trevlig stämning och bekvämt boende. Kan varmt rekommenderas."


Kristoffer Lindberg, som var med Team Snabbare och cyklade berg på Gran Canaria, i januari 2020.

Copyright © 2020 Team Snabbare AB, All rights reserved.


Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.